Îndemnizațiile pentru copii în RM – o discriminare!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului este acordată în mod discriminatoriu.
Din cîte am înțeles, nu există o limită a acestor îndemnizații, adică dacă mama unui nou născut este șef la instituția de stat „TUTN CTC”, copilul va primi 30% din media veniturilor lunare din ultimele 12 luni premergătoare lunii naşterii copilului, deci 30.000 lei  lunar timp de 3 ani = 1.080.000 lei va primi acel prunc. Însă copilul unei tinere mămici de la țară sau care abia a absolvit facultatea și încă nu a reușit să-și gasească un loc de muncă va primi 400 lei lunar, timp de 1,5 ani = 7200 lei. Diferența este pur și simplu uluitoare!
Cu ce este vinovat acel copil care a fost născut de o mamă șomeră? De ce el este discriminat într-un mod atît de jalnic? Oare necesitățile copiilor nu sunt aceleași? Sau poate statul nostru gîndește altfel, copiii milionarilor trebuie să primească ajutor de milioane iar cei săraci să primească niște bănuți care nu le ajunge nici măcar pentru scutece.

Mă adresez doamnei ministră Buliga dar și grupului de mame „apolitic” care au adresat un Apel privind unele modificări din Legea 332 către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei… Nu fiți indiferenți față de copiii care într-adevăr au nevoie de aceste îndemnizații, fără de care unii din ei pur și simplu nu pot supraviețui. În nici un stat democratic nu există așa o discriminare ca în Republica Moldova, în nici un stat european nu există așa o mare diferență în acordarea îndemnizațiilor pentru creşterea/îngrijirea copilului.

Vă dau și exemplele unor state în care copii sunt tratați egal : în Austria, orice mama, indiferent că a muncit sau nu, primește aproximativ 15 euro pe zi, pîna cînd copilul implinește doi ani și jumătate. În Danemarca, mamele primesc 1006 euro pe an, pînă cînd copilul împlinește 9 ani.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii