În timp ce diaspora ,,de pe loc” protestează, doar o mână de oameni s-au înregistrat la CEC! PAS, PPPDA și PLDM aruncă provocări în societate!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Maia Sandu, Nastase, PAS, Filat, PLDM, PPDA, protest, diaspora, Plahotniuc

Ieri, 31 iulie 2018, câțiva reprezentanți ai diasporei moldovenești din mai multe țări au cerut Comisiei Electorale Centrale asigurarea dreptului la vot pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotarele țării.  Straniu sau nu, dar reprezentanții diasporei sunt aceiași oameni, care se mai regăsesc pe listele PAS și PPPDA, pe listele Adoptă un Vot sau pe la șezătorile de la cafeneaua Guguță.

  Revendicările diasporei conțin măsuri practice pentru facilitarea participării la votare în străinătate și evitarea situațiilor de îngrădire a dreptului la vot care s-au înregistrat în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, inclusiv posibilitatea deschiderii secțiilor de votare acolo unde au votat mai mulți cetățeni în scrutinele trecute sau există cerere din partea a cel puțin 300 moldoveni, creșterea numărului de buletine disponibile în cadrul unei secții de votare, votarea în diasporă timp de 2 zile consecutive, votarea atât cu pașaportul, cât și cu buletinul de identitate, etc.

În pofida faptului că CEC a lansat mai multe spoturi de informare, care spun expres condițiile de participare a cetățenilor plecați la alegeri, opoziția de la noi, continuă să caute motive de a provoca societatea, cel mai probabil pentru ca să scoată oamenii la protest, deși nu sunt argumente. Adăugător la spoturi, CEC a lansat mai multe pagini, care au drept scop înregistrarea prealabilă a alegătorilor de peste hotare. Astfel, pînă pe 27 iulie 2018, s-au înregistrat 2.054 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla peste hotare sau au domiciliul în localitățile din stînga Nistrului și doresc să meargă la vot la următoarele alegeri parlamentare ordinare. Dintre aceștia, 1.657 au completat cererea de înregistrare prealabilă on line pe paginile https://inregistrare.cec.md/ și www.alegator.md, printre care 8 persoane sunt din stînga Nistrului, iar 397 de cetăţeni moldoveni aflați în Canada au depus cereri în formă scrisă.
Astfel, cei mai mulți alegători înregistrați sunt din Canada, circa 452 la număr, urmați de conaționalii noștri din Statele Unite ale Americii cu circa 201 de înregistrări.
Aceste înregistrări prealabile au drept scop oferirirea unui număr suficient de buletine de vot diasporei, deoarece statul nostru nu poate cunoaște locația fiecărui cetățean plecat. Totodată, privind spre revendicările cerute de măscăricii din PAS, PPPDA și PLDM, îmi dau seama că înregistrarea prealabilă acoperă toate aceste cereri, însă cetățenilor li se insuflă alte mesaje.
Un punct ridicol care nu este acoperit de înregistrarea prealabilă este faptul că se dorește votarea timp de 2 zile, deși nu este argumentat prin nici un fel acest item. Spre deosebire de ei, eu nu văd nici un motiv de ce ar fi nevoie de două zile, mai ales că 14 ore sunt suficiente unui cetățean responsabil, care cunoaște data alegerilor cu 7 luni înainte de ziua votării, pentru a se prezenta la urna de vot și pentru a vota.

Revenind la cifre și evenimente, cred că numărul de 2054 de cetățeni înregistrați deja este un progres pentru noi, însă, opoziția are nevoie de imagine electorală, anume din acest motiv în loc să promoveze spoturile lansate de CEC, ei cheamă la proteste, acțiuni care au epuizat complet societatea, iar acest factor se observă și prin numărul mic de oameni prezenți la evenimentele celor III.  Diferența dintre un milion de moldoveni plecați și două mii înregistrați rămâne a fi mare…

Revendicările sunt ridicole, la fel ca și ,,societatea civilă” condusă tot de PAS și PPPDA, iar dacă se vor mai găsi din cei care înghit provocările lor, atunci să știți că ne merităm soarta.  Sfatul meu pentru diasporă este să se înregistreze pe site-ul https://inregistrare.cec.md/  sau  www.alegator.md, să-și pregătească actele și să voteze cu capul.
Provocările abia încep, însă ele sunt pentru turmă și nu pentru oamenii care conștientizează importanța acestor alegeri.

#Pace

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Denis Rusu

Denis Rusu

Sunt o persoană obișnuită, cu preocupari sociale și politice. Nu posed nimic ieșit din comun, doar că nu pot accepta unele lucruri, precum manipularea si victimizarile absurde. Poate ca sunt perfecționist, poate ca mai mult echilibrat, dar mereu am a...

Ultimele articole