În plin blocaj politic, socialiștii lui Dodon întind o mână de ajutor partidelor pro-europene

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În plin blocaj politic, socialiștii lui Dodon întind o mână de ajutor partidelor pro-europene. Aceștia au revenit asupra propunerii de modificare a Constituției, privind alegerea Președintelui țării prin vot direct.

Mai mulți ani s-a tot acuzat că politica moldovenească se poticnește la partajarea funcției de președinte, iar, până la urmă, acest post ar trebui să reprezinte poporul, nu un anumit partid, cum este în prezent. Partidele pro-europene au încercatsă modifice Constituția prin Referendum, însă nu au reușit. Atunci au dat-o cu capul în gard. Au avut o campanie electorală greșită, iar votanții au înțeles mesajul altfel. Tot atunci, în 2010, Igor Dodon se arăta împotriva referendumului cu privire la modificarea articolului 78 din Legea Supremă. Acum se vede că are o altă viziune politică și crede că Președintele trebuie ales direct, nu prin vot în Parlament.

Propunerea socialiștilor ar putea fi neglijată de către partidele care încearcă în prezent să formeze o nouă alianță de guvernare. Ei au acum alte priorități. Însă, modificarea Constituției cu votul socialiștilor ar putea fi soluția perfectă pentru deblocarea negocierilor cu Partidul Liberal, precum și elimină pentru mulți ani piedica întâlnită la partajarea Președenției. Socialiștii nu vor să fie la putere în aceste momente grele pentru Republica Moldova. Ei sunt dispuși să aștepte încă patru ani, după care să încerce din nou să obțină majoritatea mandatelor din Parlament. Astfel, am putea să credem că socialiștii se vor ține de cuvânt și vor acorda votul pentru modificarea Legii Supreme. Propunerea socialiștilor ar trebui să-l intereseze și pe Ghimpu, pentru că el vrea președenția.

Într-adevăr, funcția de Președinte a Republicii Moldova nu trebuie să fie una partajabilă. Nu este ok ca persoana nominalizată să fie reprezentantul unei fracțiuni politice care deține 13 mandate sau mai puțin. Președintele trebuie să fie reprezentantul a cel puțin 50%+1 din votanți. Doritorii să iasă în fața oamenilor și să obțină votul acestora.

Eu aștept să văd zilele următoarea proiectul de lege al socialiștilor, semnat de toți care formează fracțiunea parlamentară. După aceasta, să urmărim și să vedem cine sunt cei care nu vor să semneze.

Citește și:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii