În Peninsula Coreea precum pe Nistru

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După cum a anunţat, pe 2 iulie, agenţia de presă Yonhap, partidele rivale sud-coreene au convenit marți să prezinte o transcriere a summit-ului care cuprinde afirmații controversate ale ex-președintelui sud-coreean Roh Moo-hyun, în legătură cu frontiera disputată, în Marea Galbenă, cu Coreea de Nord. Transcrierea, care se păstrează la Arhivele Naționale din Coreea, poate fi văzută  numai în anumite condiții, cum ar fi cu aprobarea a două treimi, din membrii Adunării Naționale.

Partidul de guvernământ, Saenuri, dar și principalul partid de opoziție Partidul Democrat (PD), vor să  prezinte o propunere Adunării Naționale solicitând accesul la arhive și punând la vot, această iniţiativă, chiar în aceeaşi zi.

În conformitate cu cererea, părțile vor avea acces la toate înregistrările de la summit-ul menţionat, inclusiv procesul-verbal, cu extrase din convorbiri și înregistrări pe bandă.

Controversa din jurul transcrierilor, a pornit de la cererea partidului de guvernământ, pentru a le da publicităţii, demonstrând astfel că președintele liberal a încercat să elimine frontiera maritimă de vest, numita Linia Limitei de Nord/LLN, în timpul summit-ului din 2007, cu liderul  de atunci nord-coreean Kim Jong-il.

Cu toate acestea, nu este clar dacă propunerea va trece prin Adunare, deoarece unii  parlamentari au exprimat obiecții invocând că astfel se va ajunge la divulgarea unor  informații clasificate.

Coreea de Nord nu a recunoscut niciodată LLN, care a fost elaborată, în mod unilateral, de către Comandamentul Națiunilor Unite, la încheierea Războiului din Coreea, derulat între anii 1950-1953.

Phenianul a cerut de mult ca linia să fie trasă mai la sud, faţă de actualul traseu.

Săptămâna trecută, Serviciul Național de Informații/SNI a dezvăluit o copie a transcrierii.

Deși transcrierea nu menționează, în mod explicit, eliminarea LLN, partidul de guvernământ a afirmat că remarcile fostului preşedinte sud-coreean Roh sugerează că aceasta a fost intenția lui adevărată.

Partidul de opoziție a condamnat dezvăluirea ca o încercare, a partidului de guvernământ și SNI de a devia indignarea publicului, de la un alt scandal implicând agenția de spionaj.

Scandalul se referă la acuzațiile că fostul șef al SNI, Won Sei-hoon a ordonat o campanie de defăimare on-line, la modă, azi, şi pe alte meleaguri, pentru a influența opinia publică, în favoarea partidului de guvernământ, înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut.

 O anchetă parlamentară, cu privire la acuzațiile amintite, urma să fie declanşată.

*

Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă şi în Parlamentul de la Chişinău s-ar face un demers pentru desecretizarea înregistrărilor purtate, de-a lungul anilor, cu succesivii pseudo-oficiali de la Tiraspol? O primă diferenţă fiind că nu există o LLN, ci mai degrabă o Linie a Limitei de Sud asumată arbitrar de trecători decidenţi din Transnistria. Mai departe, ţine de posibila anchetă parlamentară. Cu condiţia ca majoritatea parlamentarilor să dorească o asemenea limpezire.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole