În al XII-lea ces, Guvernul Republicii Moldova a fost votat !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Acum aproximativ o oră, Guvernul Leancă a fost votat de către Parlamentul Republicii Moldova cu 58 de voturi. Pentru noul Guvern au votat  toți deputații din PDM, PLDM, cei din grupul Hadîrcă, dar și deputații neafiliați Sergiu Sîrbu, Vadim Mişin şi Veronica Abramciuc. Astfel, fiind votat și Președintele Parlamentului, Igor Corman, și Guvernul în frunte cu Iurie Leancă, criza politică din țară a luat sfîrșit. 

Această pace dintre PDM și PLDM, cred că este salutată de marea majoritate a cetățenilor, iar spre nemulțumirea comuniștilor, alegerile anticipate au fost evitate. Din declarațiile Președintelui PDM, Marian Lupu, a fost dat de înțeles că acest nou Acord este unul de bătaie lungă. Deci cel puțin scopul democraților, a fost nu doar de a evita alegerile anticipate ce se preconizau în toamnă, dar și de a asigura o stabilitate în țară de lungă durată. Anume această stabilitate politică poate asigura și o creștere economică veritabilă, o unificare a societății, dar și o mare posibilitate ca Moldova să semneze la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În linii generale, componența Guvernului a rămas aceeași, cu toate că există anumite suspiciuni în privința la cîțiva miniștri. Dar conform noului Acord, fiecare partid politic a decis cine rămîne și cine pleacă din cabinetul de miniștri. Astfel în fruntea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a fost numit Vasile Botnari, Ministerul Culturii va fi condus Monica Babuc, ambii de la Partidul Democrat. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene va fi condus deja de Natalia Gherman, membră PLDM, iar Ministrul Tineretului şi Sportului va fi Octavian Bodişteanu, membru al grupului Hadîrcă. Întreaga componență a Guvernului o puteți găsi aici.

Eu personal am mari așteptări de la noul Guvern, care trebuie să înfăptuiască un șir de reforme care să ne apropie de Uniunea Europeană, dar și să recapete încrederea cetățenilor. Pentru că cetățenii trebuie să simtă această schimbare din țara noastră, ei trebuie să simtă apropierea de Uniunea Europeană și să poată face o concluzie finală. Astfel doar va fi clar dacă cetățenii noștri doresc Integrarea Europeană a Republicii Moldova, sau în Uniunea Euro-Asiatică.

Cred că votul de azi a fost unul istoric. Noul Guvern avînd o povară foarte grea de purtat, și are numai două opțiuni, s-au reușește sau o dă în bară.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole