Implicarea NATO, la cererea Republicii Moldova, ar fi o soluţie pentru rezolvarea situaţiei din Transnistria

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În imaginea inserată ca ilustrare a dialogului de mai jos se află şi conaţionala Liliana Croitor, studentă la jurnalism, în Chișinău. În dialogul purtat recent la Oneşti a propus şi am acceptat să răspund la câteva întrebări. Le reproduc împreună cu răspunsurile adecvate.

-Cum apreciați evoluția Republicii Moldova, de la Independență până în prezent?

-Republica Moldova este o realitate geopolitică, care a fost generată de dispariţia benefică – pentru libertatea atâtor popoare asuprite de imperialii răsăriteni – a Uniunii Sovietice, un colos cu picioare de lut, care nu va mai reveni de la groapa istoriei mondiale. Ca entitate statală condusă, iniţial, de europeni cu o viziune tipică unei epoci irepetabile, Republica Moldova, care este Al Doilea Stat Românesc, s-a desprins treptat de gheaţa arctică sovietică, cu încremenirile în proiectele care au dus, firesc, la prăbuşirea unui stat multinaţional, condus dictatorial, de la Moscova. Acum, conaţionalii dintre Prut şi Nistru au şansa de a accelera integrarea în comunitatea modernă europeană, un pas decisiv fiind dezirabila victorie a forţelor progresiste, pro-europene, la alegerile parlamentare din acest an. Indiferent de rezultatele acestora, voinţa exprimată liber de cetăţenii Republicii Moldova va fi respectată în România.

-Este posibilă o rezolvare a conflictului transnistrean prin Reunirea Republicii Moldova cu România sau dimpotrivă, s-ar putea să agraveze și mai mult?

-Rezolvarea situaţiei din Transnistria este o chestiune de politică internă a Republicii Moldova. Concomitent, în mod firesc, superputerea lumii, Statele Unite ale Americii şi puterea regională, Federaţia Rusă, au puncte de vedere care pot fi armonizate, cel mai probabil într-un format nou de negocieri, care să înlocuiască pe cel dovedit ineficient, de atâţia ani. Implicarea NATO, la cererea Republicii Moldova, prin intermediul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic ar fi o soluţie ce ar dinamiza pozitiv evoluţia situaţiei din Transnistria. Dar asta depinde exclusiv de voinţa autorităţilor legitime de la Chişinău.

-Care ar fi condițiile, în opinia dvs., ca să se producă o apropiere a Republicii Moldova de NATO și o viitoare aderare la această organizație, în condițiile în care cunoaștem opoziția categorică a Rusiei față de acest fapt?

-Este meritul actualei conduceri a Ministerului Apărării al Republicii Moldova, personal al ministrului Vitalie Marinuţa, de a valorifica inteligent şi a continua eficient parteneriatul cu Forţele Armate ale Statelor Unite ale Americii, dar şi de a concretiza angajamentele Republicii Moldova, ca stat partener al NATO, prin trimiterea a 41 de militari moldoveni în Kosovo, ca parte a KFOR, a cărei structură actuală include 5.100 de militari, dintre care 773 americani.

După cum se ştie, la începutul săptămânii trecute, secretarul general al NATO a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Republicii Moldova, prilej cu care a fost afirmat respectul aliaţilor faţă de statutul actual, al Republicii Moldova, de stat neutru, dar a fost şi confirmat sprijinul necondiţionat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a celui de-Al Doilea Stat Românesc.

Federaţia Rusă va evolua, în viitor, spre un alt mod de a se raporta la actorii geopolitici actuali, context în care va privi spre comunitatea europeană şi cea euro-atlantică de o manieră constructivă. Chiar dacă pentru asta va mai trece un timp.

-Va deveni Moldova membră a NATO?

-Restartarea economiei republicii dintre Prut şi Nistru, câştigarea alegerilor parlamentare de către forţele democratice, constituie priorităţile momentului.

Reamintesc faptul că la finalul summitului NATO de la Lisabona, din 19-20 noiembrie 2010, aliaţii şi-au asumat angajamentul pentru garantarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a Georgiei.

Consolidarea procesului democratic, între Prut şi Nistru va aduce şi răspunsul concret la întrebarea dumneavoastră.

-Aderarea la NATO nu se poate face în lipsa unui consens asupra identității naționale, cum vedeți aderarea RM prin Unirea cu România?

-Aderarea la NATO şi reunificarea celor două state româneşti vor fi decise numai de către Parlamentul Republicii Moldova, doar la solicitarea acestui for legislativ, atunci când aleşii europenilor, din Al Doilea Stat Românesc vor considera că sunt întrunite condiţiile politice, economice şi de o altă factură. Nu doar emoţională, ci şi lucidă.

-Dezbaterea privind relaţia cu NATO nu a fost abordată niciodată frontal la Chişinău în spaţiul public, cu toate cărţile pe masă – şi poate că a fost aşa. În vremea când Ucraina dorea cel puţin la nivel declarativ să adere la NATO, la Chişinău era o linişte aparentă. Cum credeți, de ce clasa politică de la Chișinău este atât de timidă la acest capitol?

-Clasa politică, dar şi cetăţenii din Republica Moldova se clarifică treptat asupra avantajelor concrete ale integrării în comunitatea europeană şi în cea euroatlantică. Pe măsură ce prejudecăţile sunt înlocuite de convingeri bazate pe realităţi ignorate anterior, atunci se produc şi mutaţiile benefice pentru o evoluţie constructivă a societăţii dintre Prut şi Nistru. Dacă mâine, la Chişinău, ar fi predominant un flux de date şi comentarii diferite de cele difuzate acum, de majoritatea mijloacelor de informare în masă, cetăţenii Republicii Moldova, cei care nu au plecat în Vest sau Est ar înţelege mai repede spre ce se îndreaptă Europa anului 2014, în general, şi NATO, în mod special. Determinantă rămâne voinţa alegătorilor din stânga Prutului, indiferent cum îşi vor decide viitorul.

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole