Iluzia unui european din România răsăriteană

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am citit în dimineaţa asta textul unui impulsiv de peste Prut. Unul care, pornind de la un film ajunge la ceea ce consideră tema opiniei exprimate într-o manieră amuzantă: “Unioniștii români, acei de peste Prut și câțiva de la noi, sunt niște fricoși și provocatori. “

Frica vine, de regulă, în faţa morţii, iar o asemenea perspectivă, oricât de mult ar fi invocată de cei obişnuiţi să stăpânească prin ameninţări reale sau imaginare, nu face parte din instrumentele democratice europene.

Anatema aruncată pe o parte din cetăţenii români ţine de iluzia cuiva, care fie face propagandă pe cont propriu, fie este instruit unilateral, cu o istorie de tip sovietic şi atunci nu am decât milă creştinească pentru rândurile sale dorite tunătoare, dar care nu au mai mult decât puterea unui ceai de sunătoare.

Restabilirea adevărurilor istorice este treaba celor îndrituiţi, la nivel academic, nu coleric, să o facă. Din acest punct de vedere, dacă memoria nu mă înşeală, la Chişinău şi Bucureşti se recunoaşte istoria comună.

Din perspectiva opţiunilor unor lideri politici, de a câştiga voturi pe seama celor care au primit paşaport românesc, nu este un circ cu măscărici, ci exercitarea dreptului democratic de a se adresa celor care au acelaşi stat de referinţă.

Nu. Republica Moldova nu este Republica Moldova și punctum.

După cum nu a fost aşa nici Republica Democrată Germană şi nu va mai fi nici Coreea de Nord.

În anul 1940, forţele imperiale răsăritene, folosind principiul dreptului forţei, în defavoarea forţei dreptului internaţional, au hăcuit România, în situaţia în care aceasta era înconjurată doar de state cu pofte cotropitoare similare.

Viitorul entităţii statale dintre Prut şi Nistru nu ţine de isteria unora, care confundă propriile iluzii cu principiile convieţuirii în comunitatea europeană.

Republica Moldova nu este pentru România ceea ce este Austria pentru Germania.

După cum ponegrirea actualului preşedinte al României ţine de neînţelepciunea bazată pe ignorarea viitorului acestuia în cadrul comunităţii euroatlantice.

Viitorul preşedinte al României, ca şi viitorul Parlament al Republicii Moldova vor avea roluri complementare, în procesul strict democratic şi european, de reinstituire a râului Prut, după model german, ca un curs intern de apă curgătoare.

Şi RFG a recunoscut existenţa temporară a RDG, dar reunificarea landurilor germane a venit la momentul potrivit.

Rogozin a vorbit europenilor din Chişinău în baza informării anterioare a Washingtonului, conform căreia va fi vorba de reiterarea unor poziţii cunoscute, ale Moscovei, fără alte efecte.

Dovadă fiind faptul că autorităţile de la Kremlin nu au decis, în această iarnă, micşorarea cantităţii de gaze livrate Republicii Moldova.

Faptul că unii europeni, din dreapta Prutului, scriu în presa de la Chişinău ţine de procesul inevitabil al comunicării libere în spaţiul european.

Ponegrirea acestora este de bun augur.

Dovedeşte lipsa de argumente europene, în dialogul premergător reunificării paşnice, pe cale democratică, posibilă în următorii cinci ani.

O reunificare care va fi începută de legislativul de la Chişinău, ca în 1918.

Unificarea va veni şi pentru că spiritul medieval, al unora dintre teutonii vocali de la Chişinău, nu mai are niciun ecou la Bruxelles.

Iar Statele Unite, Europa şi Rusia au o îngrijorare comună: puterea crescândă a Chinei – economică, politică şi militară.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole