Ilan Shor este victimă sau erou?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Milionarul Ilan Shor a ținut astăzi o conferință de presă și analiști au sărit repede să-l laude pe acesta. Nu voi da link spre anumite pagini web, dar haideți să vedem până la urmă dacă tânărul milionar este o victimă sau un erou în cazul BEM.

După cum se știe deja, acest Shor are calitatea de bănuit în dosarul intentat de către Centrul Național Anticorupție. CNA a efectuat câteva săptămâni în urmă mai multe percheziții, inclusiv acasă la Shor. Procedura a fost repetată la începutul acestei săptămâni, iar Shor a fost dus din nou la „doprosuri”, unde a fost ținut vreo opt ore. Astăzi, după tot circul, Shor a ținut o conferință de presă și a spus că totul este bine, iar intențiile sale legate de BEM au fost de bună-credință, fiind acum o victimă a atacurilor venite din partea lui Negruță, Ioniță și Dodon.

Tânărul milionar a mai spus că și-a pus mâinile în cap după ce a preluat BEM-ul, pentru că la această instituție totul mergea în pierderi, așa cum este obișnuit la orice instituție de Stat. Însă, Shor spune că, în scurt timp a pus la punct un plan de salvare și chiar a vrut să modernizeze instituția bancară. Ca urmare, Shor a participat la deschiderea mai multor filiale ale BEM, amenajate frumos și dotate cu tehnică de ultima generație. Una din aceste filiale este pe bd. Renașterii, care arată foarte bine.

Fără să pronunțe numele celor implicați în restituirea Băncii în proprietatea Statului, Shor a dat de înțeles că, până la urmă, a fost cineva în spatele său care i-a dat cu sula în coaste și l-a împiedicat să-și ducă până la capăt planul de modernizare și de extindere a Băncii de Economii a Moldovei, deja în proprietate privată, nu a Statului.

Colac peste pupăză, au ieșit cu dezvăluiri și două personaje peledemiste, Negruță și Ioniță, care au declarat sus și tare că Shor a furat Banca de Economii, iar banii au fost duși în Rusia. Ca să fie mai credibili, acești peledemiști s-au trezit și cu cereri de chemare în judecată. Până la urmă, deși strigau toți că banii au fost duși în Federația Rusă, Ilan Shor a primit interdicție de intrare în Rusia, ceea ce evident te pune pe gânduri și începi să cauți motivele pentru care această țară a renunțat la un om despre care s-a spus că a finanțat bugetul Federației. Din nou, semne de întrebare, urmate de alte puncte de suspensie, băgându-ne încetul cu încetul într-o ceață incredibilă.

Suplimentar la acuzațiile aduse de cei doi peledemiști, a ieșit la rampă și Igor Dodon, cu o listă de firme care se împrumută de ceva ani de la Banca Socială. Publicarea listei a avut ca scop să arate careva probleme legate de Banca de Economii. Însă, după cum s-a spus și astăzi, Dodon a prezentat o listă despre niște credite care sunt cu achitarea la termen, fără restanțe și cu toate normele de creditare respectate. Pe scurt, s-a prezentat ceva care nu are tangență cu miliardul de la BEM, după cum spune Shor.

Spre finalul conferinței, același Ilan Shor a avut o adresare specială către Dodon Igor Nicolaevici, amintindu-i acestuia că pe vremuri aveau scopuri comune și stăteau la aceeași masă, iar acum politicianul a întors spatele „milionarului” și umblă cu dezvăluiri de genul listei firmelor debitoare ale BS. Shor nu a spus, dar noi cunoaștem că în sângele lui Dodon este acel spirit de „chidăneală”. Pe comuniști i-a trădat, pe Shor tot. Mai pe scurt, Mironovici a spus încă o dată că nu poți avea încredere într-un politician de „talia” lui Igor Dodon.

Pe această notă, lăsăm întrebarea deschisă. Mai bine să se lupte între ei, pentru că până la urmă oricum vor ieși cu o poziție comună. Principalul este să-l găsească pe cel care a pus bețe în roate realizării planurilor legate de BEM.

Comentarii