Igor Dodon – „Vlasov moldovenesc”?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În perioada celui de-al doilea război mondial a existat un epizod interesant: alierea unui fost general sovietic – Andrei Vlasov cu autorităţile germane împotriva puterii sovietice. Chiar şi astăzi, în mentalul colectiv, imaginea lui Vlasov se asociază cu „trădarea de patrie”. Aparent, intenţiile personajului erau nobile: îşi propunea eliberarea Rusiei de puterea bolşevică, chiar şi cu preţul supunerii ţării sale faţă de Germania hitleristă. Desigur, oficial generalul că îşi doreşte „liberarea patriei de bolşevism”, dar cu ce preţ?

România a avut şi ea un trădător asemănător cu Vlasov – generalul Ion Pacepa, care fugit în Occident, decapitând serviciile secrete româneşti, pregătind în acest fel lovitura de stat din 1989, care a transformat România într-o republica bananieră de la periferia Europei. Pacepa avea şi el justificările sale: el nu îşi dorea „o patrie condusă de Ceauşescu”, preferând, în schimb, o patrie subjugată, ruinată şi umilită de străini.

Astăzi avem şi noi alde Vlasov şi Pacepa. Unul din ei este Igor Dodon, care în ultimul timp face eforturi extreme în a se linguşi pe lângă forţele externe, sperând că în acest fel îşi va găsi şi el un loc călduţ în viitoarea gubernie. A ajuns să se prosterneze până şi în faţa unor nulităţi absolute, cu funcţii strict decorative, cum ar fi Dmitrii Rogozin. Zilele astea citim că domnul Dodon regretă nesemnarea aşa-numitului „Memorandumului Kozak”, în urma căreia Republica Moldova urma să fie lichidată ca stat, transformându-se într-o anexă a separatiştilor de la Tiraspol şi Comrat. Asemenea lui Vlasov, Dodon se duce plocon purtând pe tavă interesele Republicii Moldova. Oare conştientizează liderul Partidului Socialiştilor toată gravitatea acţiunilor şi declaraţiilor sale? Dacă – da, atunci e foarte grav. Dacă – nu, atunci mai are timp de a reveni la normalitate.

E adevărat că avem nevoie de un parteneriat cu Federaţia Rusă – dar un parteneriat demn, nu o atitudine umilă care ar transforma Republica Moldova într-o cârpă de podea care poate fi aruncată oriunde şi oricui.

Dodon nu vorbeşte niciodată de pe o poziţie  de cetăţean al Republicii Moldova, ci de pe poziţia unui emisar străin, de pe poziţia unui „Vlasov moldovenesc”. El nu este fugar, deocamdată – o duce bine în Parlamentul Republicii Moldova, unde statutul de deputat îi oferă posibilitatea de a promova tot felul de proiecte aberante antimoldoveneşti. Zic „deocamdată”, pentru că devine tot mai sigur faptul că după următoarele alegeri parlamentare, Igor Dodon va pleca pentru totdeauna din politica moldovenească, cum a mai păţit-o şi Tarlev şi alţii de teapa lor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole