Igor Dodon scapă controlul asupra fenomenelor politice din țară?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cei de la Bălți au aprobat o decizie prin care doresc să convoace un Referendum, la care populația să răspundă dacă vor mai multă autonomie pentru municipiul lor.

Din câte am înțeles, autonomia se referă la partea economică, nu și la parte teritorială. Cu toate acestea, presa a manipulat ieri și azi opinia publică, încât au înțeles inclusiv politicienii că se vrea o Republică Autonomă Bălți, ceea ce este greșit.

Ieri a ieșit la microfon și Igor Dodon, deputat, Președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldvoa. Acesta i-a avertizat pe cei de la Bălți că lucrurile stau altfel decât le-au aranjat consilierii comuniști. Dodon spune că anume Partidul Socialiștilor urmează să se lămurească cu autonomia imediat ce vor lua majoritatea în Consiliul municipal Bălți. Politicianul s-a arătat destul de deranjat de acțiunile acoliților lui Voronin.

Am analizat poziția lui Dodon și am depistat în aceasta o mică disperare. Motivarea este că, până acum câteva luni, PSRM era principalul partid-organizator de proteste în masă, de chemări la referendumuri, de inițiator al schimbării ordinii constituționale și, nu în ultimul rând, chema și cheamă în continuare la alegeri anticipate. Acum au apărut și alți politicieni care cer același lucru, însă merg peste interesul PSRM și peste organizarea sincronă a acestor evenimente. Toate aceste lucruri umbresc activitatea PSRM și tot ce a construit Dodon până acum. Oricine s-ar irita sub barbă dacă persoane ”străine” ar trage covorul de sub picioare și ar trage inclusiv de poarta Rusiei, deschisă acum doar lui Igor Dodon și Zinaidei Greceanîi.

PSRM, ca partid care a crescut datorită protestelor, nu are nevoie acum de careva ajutoare din partea stângă. Ajutoare pot fi doar din partea dreaptă, cum ar fi protestele Mișcării „DA” (voi reveni la această temă). Din această cauză a și apărut supărarea lui Dodon în partea ce ține autonomia de la Bălți. Se vede că a văzut concurență viabilă la nordul țării, în bastionul roșu al partidelor de stânga, dorit de PSRM.

Până la urmă, putem spune că Dodon a scăpat puțin controlul asupra fenomenelor politice din țară. Probabila aceasta se datorează dăruinței exagerate pentru cucerirea Chișinăului. PSRM s-a concentrat pe capitală, însă a uitat de Bălți. Am fost acolo câteva zile în urmă și chiar nu am văzut atâta bannere ale PSRM. Este prezent Usatîi și încă un candidat de la un partid neînsemnat, în rest s-a uitat că acolo tot este campanie electorală.

Comentarii