Igor Dodon – oligarh pe datorie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
22517_940893322627779_8005455090483735358_n

[Sursa foto: Sergiu Vatamaniuc]

Am postat ieri pe facebook o poză cu o mașină de lux, prețul căreia este de cîteva sute de mii de dolari, în care a fost văzut liderul PSRM, Igor Dodon. Imediat, mai mulți socialiști, membri sau simpatizanți ai PSRM, au început să-mi explice că mașina nu este a lui Dodon, că el defapt se plimbă doar cu o Skoda Superb și cu o Toyota RAV-4. Alți socialiști nici nu au negat că l-au văzut pe Dodon în acest mercedes, dar au explicat că într-un fel nu este el singurul politician cu bani. Eu n-am negat acest lucru, precum nici n-am insistat că mercedesul este a lui Dodon, iar despre celelalte două automobile, care nu sunt nici pe departe din cele mai ieftine, nu știam nimic. Fapt care mi-a trezit curiozitatea și am început a căuta informații despre veniturile și proprietățile lui Dodon.

media_142520575700259500În declarația de avere a familiei Dodon pentru anul 2014, socialistul a indicat venituri de peste 150 000 lei din salariul de deputat, iar soția sa, Galina Dodon, venituri de peste 110 000 lei. În plus, familia Dodon a mai obținut 10.000 de lei (???) din vînzarea mașinii Galinei Dodon, un autoturism Toyota RAV4. Cu siguranță ați dori și voi să cumpărați așa un automobil cu doar 10 000 de lei, nu? Defapt, o astfel de mașină pe piața auto din Moldova, este vîndută cu cel puțin 15 000 euro.

Casa familiei lui Dodon situată pe strada A. Xenopol din sectorul Buiucani al capitalei

Casa familiei lui Dodon situată pe strada A. Xenopol din sectorul Buiucani al capitalei

În același timp, familia Dodon are un credit de aproape un milion și jumătate de lei, pe care trebuie să-l achite pînă în 2028, o casă cu 3 nivele evaluată de experții imobiliari la peste
3 000 000 de lei și un teren evaluat la aproape 500 000 lei. Curios este că atît casa cît și terenul, dar și alte proprietăți, au fost procurate în 2013, la un an de la votul lui Dodon pentru alegerea lui Timofti în calitate de Președinte al Republicii Moldova. Pentru votarea lui Timofti, Dodon a fost acuzat în repetate rînduri că ar fi primit o sumă mare de bani. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat într-un interviu că se afla în camera de alături (undeva pe la Moscova), atunci cînd Dodon a primit primii 600 000 de dolari.

Pe lîngă toate acestea, de numele lui Dodon mai este legat și Hotelul Prezident, situat pe bulevardul Dacia, chiar la intrarea în Chişinău. „Să infirme cumva zvonurile precum că, chipurile, „Prezident Hotel”, de pe drumul spre aeroport, este doar înregistrat pe numele fratelui său (Dodon Alexandru), dar, de fapt, aparţine lui Igor Nicolaevici”, declarația a fost făcută de deputata Veronica Abramciuc pentru Ziarul de Gardă, în vara lui 2014, aceasta fiind nemulțumită de modul în care Dodon gestiona partidul (PSRM) din care făcea parte și ea. Tot dintr-o investigație făcută de Ziarul de Gardă, am aflat că oficial, hotelul de lux este gestionat de firma Almani Lux SRL, care își are sediul chiar în incinta hotelului, iar în calitate de administrator şi fondator unic fiind Tatiana Pîrţac Dumitru. Întîmplarea face ca și Tatiana Pîrțac să fie originară din satul Sadova, raionul Călăraşi, adică din același sat cu politicianul Igor Dodon.

Potrivit portalului Obșciaia Gazeta, care face trimitere la surse din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, înainte de alegerea bașcanului Găgăuziei, Igor Dodon ar fi primit din partea Rusiei nu mai puțin de 500.000 de dolari pe săptămînă. Dar și în acest caz lucrurile se complică, Dodon fiind acuzat că ar fi abuzat de aceste surse financiare, dînd rapoarte neconcludente cu privire la utilizarea acestor bani.

De curînd au fost publicate mai multe documente, care demonstrează că în perioada cînd Dodon era ministru al economiei, iar Zinaida Greceanîi era ministru al finanțelor, Banca de Economii din Moldova (BEM), a fost prejudiciată cu circa 500 000 000 de lei. Anume atunci ar fi început destabilizarea de la BEM.

Iată așa, de la căutarea numărul de mașini pe care le deține liderul PSRM, Igor Dodon, am ajuns să aflu că acest personaj politic, care vrea să dea impresia că este un om simplu, ce trăiește modest, că el nu-i defapt „svoluciul cela de la televizor care vorbește despre Uniunea Vamală și alte prostii”, după cum a recunosc chiar el la o întîlnire cu mai mulți bloggeri, este defapt un adevărat oligarh. Eu zic că Dodon este un oligarh, doar că pînă cînd pe datorie, deoarece vedem că deține proprietăți de milioane, chiar dacă în ultimii zece ani, Dodon a fost bugetar. Astfel în 2005 Dodon devine viceministru al economiei și comerțului, iar în 2006 ministru al economiei și comerțului. La data de 31 martie 2008, Igor Dodon a fost numit în funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului, iar din 2009 pînă în prezent este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Atît salariul de ministru, cît și cel de deputat, a fost și este de aproximativ 9 000 lei. Deci, trageți și voi concluzii, ce fel de oligarh este Dodon.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole