Igor Dodon a recunoscut la Europa Liberă: în maxim doi ani Republica Moldova nu va mai fi

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Gura prostului adevăr grăieşte”, spune o zicală românească. Aceasta se aplică şi în cazul controversatului politician moldovean pro-rus şi anti-român, Igor Dodon, care în cadrul unui interviu acordat portalului Europalibera.org  a făcut această afirmaţie.

După ce anterior recunoscuse că numărul unioniştilor a devenit unul important, politicianul a susţinut că în cazul în care clasa politică de la Chişinău nu se va schimba, atunci Republica Moldova va intra într-o criză profundă, iar statul va dispărea în maxim doi ani. Iar noi ştim prea bine că nimic nu se va schimba la Chişinău.

Dincolo de această declaraţie, anunţarea propriei candidaturi la funcţia supremă în stat nu reprezintă nici o surpriză. Tot nici o surpriză nu reprezintă schimbarea de ton a liderului socialist, de la una profund antieuropeană, la una mai domoală. Este de aşteptat ca Igor Dodon chiar să renunţe la discursul antiromânesc, care se dovedeşte a fi unul antieuropean, deoarece fără atragerea voturilor acestora şansele de reuşită sunt zero. Ori liderul socialiştilor ştie să mintă, aşa că rămâne să vedem dacă alegătorii vor cădea în capcana acestuia.

Dar alegerea directă a preşedintelui nu va aduce realmente nimic nou în al doilea stat românesc. Reformarea este imposibilă, statul este preluat, o mafie va lua locul unei alteia.  E un ciclu care ţine de la înfiinţarea statului. Cetăţenii pleacă în căutarea unui trai mai bun, iar soluţia imediată, recunoscută de oricine vrea să se obosească a gândi puţin, nu este decât Unirea cu România.

Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova vine şi răstoarnă toate construcţia politico-statală din ultimii 15 ani. Noi aflăm acum că în realitate alegerea preşedintelui de către Parlament a fost ilegală, probabil la fel de ilegală ca şi statul Republica Moldova, o invenţie a lui Stalin, preluată pentru propriul interes de structura mafiotică de la Chişinău. Fiecare face ce vrea atâta vreme cât are puterea.

Alegerea directă a preşedintelui nu va aduce nimic nou sub soare, în condiţiile în care lupta anticorupţie nu există, iar în faţa votanţilor cei mai buni candidaţi ridică mari semne de întrebare. Poate doar o zvâcnire de speranţă pentru cei mai optimişti, dar noul an va veni din nou cu o mare dezamăgire.

România îşi intensifică acţiunile de apropiere de cetăţenii din al doilea stat românesc iar ajutoarele promise au ajuns deja. Este un început, dar ne dorim mai mult, ne dorim ca fraţii dintre Prut şi Nistru să dispună de aceleaşi drepturi ca şi ale noastre.

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole