Ignoranţa lui Igor Corman

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Conduita de ultimă oră, a speaker-ului legislativului din Chişinău pare să fie expresia unei înfrăţiri aparte, vizibilă formal la conferinţa de presă comună a preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, cu preşedintele Senatului României, Crin Antonescu. Amândoi pledând, de o manieră sobră, pentru calea europeană a celui de-Al Doilea Stat Românesc. Crin Antonescu fiind cunoscut şi pentru poziţiile sale diferite, critice, faţă de cele ale preşedintelui României. Mai nou – probabil s-a molipsit de la oaspetele său, de la Bucureşti – a manifestat aceeaşi opţiune, de exprimare public amendabilă, şi Igor Corman.

Acesta a surprins pe necunoscătorii convingerilor sale politice intime, cu atenţionarea preşedintelui Nicolae Timofti, ca să aibă o atitudine mai…serioasă, privind politica externă a republicii dintre Prut şi Nistru.

Şi ca tacâmul să fie complet, monsieur Igor, altfel un domn relativ tăcut în arena politică de la Chişinău s-a mirat singur de ceea ce a declarat jurnaliştilor:

„Discuţiile care le-am avut cu John Kerry, ele nu au fost în spiritul declaraţiei care a făcut-o şeful statului. Cred că ar trebui să trateze cu mai multă seriozitate politica externă a ţării. Este în interesul nostru să avem o agendă pozitivă cu Federaţia Rusă. Această declaraţie nu se înscrie în eforturile care le depunem noi în relaţia cu Federaţia Rusă”.

Recapitulăm?

John Kerry ştia înainte de aterizarea la Chişinău de diferenţele de opinii între unii politicieni oficial proeuropeni. Evitarea de către Igor Corman a adevărului despre situaţia din Transnistria ţine de o iluzie personală. Nu de necunoaşterea realităţilor, de ordin militar, de către americani.

Îşi imaginează Igor Corman că omologii săi, de la Washington D.C. şi Moscova ar face declaraţii similare, în situaţii comparabile cu cea menţionată mai sus, iar Barack Obama şi Vladimir Putin ar pune purtătorii lor de cuvânt să afirme că nu comentează punctele de vedere ale politicienilor cu afirmaţii negative la adresa lor?

Igor Corman nu este naiv, deci ştie că şi fără declaraţia lui Nicolae Timofti, americanii cunosc, via satelit, şi ce marcă are ţigara santinelei din Tiraspol. Reacţia sa este de fapt ecoul nervozităţii Kremlinului, care are mari probleme la Kiev şi conta măcar pe tăcerea preşedintelui de la Chişinău.

Declaraţia preşedintelui Nicolae Timofti, privind necesitatea unei participări puternice a Statelor Unite ale Americii la asigurarea securităţii în regiune a fost corectă, obiectivă şi conform unei realităţi pe care mulţi politicieni din Republica Moldova au tratat-o conform politicii struţului.

Primind undă verde pentru spaţiul european, Republica Moldova este firesc interesată de garanţiile de securitate euroatlantice, aşa cum i-au fost promise la Summitul NATO, de la Lisabona.

Unda verde menţionată a primit-o simultan şi Georgia, semn că ulterior ambele republici, aşa cum s-a precizat acum la Kiev, la reuniunea miniştrilor de externe, din statele membre ale OSCE, vor beneficia de sprijinul adecvat pentru soluţionarea problemelor generate de regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, respectiv Transnistria.

Corect ar fi ca Igor Corman să fie interpelat în Parlamentul Republicii Moldova şi să răspundă franc la întrebarea:

Din proprie iniţiativă sau în urma unui protest răsăritean, primit pe căi deloc publice, a apostrofat, cu obrăznicie, pe preşedintele Nicolae Timofti?

O apostrofare care constituie practic şi proba conduitei duplicitare a unui speaker care vorbeşte ca şi cum ar conduce website-ul Vocea Moscovei, variantele în limbile română şi rusă.

O conduită pe care Departamentul de Stat al SUA o va taxa la momentul potrivit. Asta deoarece niciun joc dublu nu este trecut cu vederea la Washington D.C., unde contează onestitatea şi loialitatea în politica externă, a partenerilor Americii. Inclusiv a celor din Republica Moldova.

 

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole