Ideile euroasiate testate în Balcani ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Minskul poate fi o rampă de lansare a Serbiei în Uniunea Vamală (aviz politicienilor de la București și Chișinău !)

Oferta ispititoare pentru Belgrad vine chiar de la preşedintele belarus Alexandr Lukașenko adresată omologului său sîrb Tomislav Nikolić care i-a făcut o vizită istorică.

„Dincolo de colaborarea cu Serbia, am putea conta pe întreaga regiune din Balcani”, a marcat antologic politicianul cu experiență Alexandr Lukașenko, probabil mizînd pe extinderea masivă a crizei economice ce a cuprins întreaga regiune UE.

Longevivul lider politic belarus a subliniat că volumul bilateral de comerţ (cu o cifră de afaceri de aproximativ $150 de milioane) este insuficient, iar Belarusul şi Serbia trebuie să profite la maxim de oportunităţile oferite de regimul de liber schimb. Lukașenko i-a propus lui Nikolić nici mai mult nici mai puțin decît „crearea de firme mixte sârbo-belaruse care să exporte mărfurile către ţări terţe”.

Spre începutul varii curente este planificată o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe ai celor două ţări, urmînd ca deja în toamnă să fie convocată Comisia interguvernamentală. Cel tîrziu la începutul lui 2014 cei doi preşedinţi se vor revedea pentru a rezuma rezultatele cooperării şi materializarea proiectelor economice.

Alexandr Lukașenko l-a felicitat pe Tomislav Nikolić „în special pentru curajul de care a dat dovadă”, avînd în vedere că a sosit într-un Belarus aproape izolat de liderii occidentali și de peste ocean.

P.S. După PR-ul polonez al președintelui maghiar Viktor Orban, acesta e deja a doua intervenție de alternativă la mașinăria birocratică europeană, sugerată țărilor limitrofe UE în decurs de numai o săptămînă!

Ironia sorții (istorice) face ca Republica Moldova să urmeze un Calendar de cooperare aproape similar, cu singura deosebire a vectorului orientat spre Bruxelles, dar se pare că și acolo s-au declanșat mari probleme (detalii la http://www.theparliament.com/latest-news/article/newsarticle/eu-urged-to-rethink-funding-for-corrupt-moldova/#.UUH4kRdSitE sau http://www.zdg.md/stiri/de-ce-pagina-web-a-ue-a-retras-un-text-despre-moldova).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole