Iarăşi luăm bani şi iarăşi în datorie, bucuria proştilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aflăm cu stupoare că Moldova devine din ce în ce mai datoare şi necătînd la aceasta îşi măreşte cu succes dependenţa financiară. Robia financiară în care intrăm este menită să ne sperie şi să nu ne lase practic teren de manevre sau argumente în plus.
Pentru greşelile făcute astăzi ne vom răsplăti peste ani, noi şi copiii noştri. Iarăşi intrăm în datorii către diferite organisme de finanţare internaţională şi iaăşi presa aservită prezintă această trădare drept un mare atu al guvernării actuale. Oare cît de proşti ne consideră eu pe noi toţi dacă prezintă drept mare izbîndă o nouă finanţare (de fapt creditare, îndatorare) care iarăşi o semnează conducerea.
Astăui sîntem orbi şi vedem doar cît lungimea nasului, majoritatea au probleme cotidiene şi nu vor să vadă sau să gîndească mai mult decît atît. Alţii văd dar nu au ce face, iar unii vad, ştiu dar eiîs din sistem şi au un loc călduţ asigurat, aşa că nu vor scoate o vorbă.
Renumitul Dirk Şubeli iarăşi vrea să arate că UE ne iubeşte tare şi peste tot de ne mai dă un credit pentru nu ştiu ce programe care în cea mai mare parte se va pierde pe diferite şiretlicuri. datoriile însă peste un timp vor fi un argument forte ca să ne iubească şi mai tare şi să aibă şi o garanţie că vom fi cuminţi de nu vom călca la stînga sau la dreapta de linia care ne-o vor desena partenerii şi finanţatorii noştri.
Moldova a mîncat foarte multe credite în ultimii cîţiva ani, şi aceasta nu se opreşte aici, încă mai sînt pe bandă rulantă bani de cumpărat guvernanţi, vile în locuri frumoase, maşini de lux şi sigur că de întreţinut presă de buzunar.
Mă întreb acum ce vor zice urmaşii noştri despre aceste timpuri, timpuri în care li se pune piatra ce se va anina de gît, piatra de moară a datoriilor şi obligaţiilor de executat. Vor vrea poate altceva decît robie financiară, ne vor mulţumi că le-am decis cum am vrut noi viitorul sau ne vor acuza? Va trece vreme şi vom vedea.
Dar în orice timpuri şi în orice circumstanţe vasalitatea, lipsa de onoare şi înrobirea de orice tip a fost condamnată vehement. Intrăm încet dar sigur în era dictaturii financiare, mai rău e că ne bucurăm, dar e bucuria nebunilor.

Cine îi va învăţa despre onoare pe guvernanţii noştri?

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole