Cîteva rînduri despre Ucraina și panica din RM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Urmăresc cu deosebită atenție panica moldovenilor în legătură cu evenimentele din Crimeea.

Reușesc să descopăr pentru mine noi talente în ale: analizei politice naționale și internaționale, teatrului, manipulării și isteriei.

Cîteva idei în legătură cu Ucraina:

1. Stimați cetățeni, eu desigur înțeleg grija față de vecinii din Ucraina, dar nu faceți isterie și panică. Rețelele de socializare, discuțiile reale sunt dominate de subiectul Ucraina – Crimeea și Federația Rusă. Scenarii fantastice sunt descrise și de mass media, desigur pentru că e dau raiting/vizualizări, pentru că asta e citit acum de public. Acum se scot din arhivă și prezicerile unor futurologi și astrologi și analiști și chiar fără să știm suntem în război deja.

Stimați cetățeni vin cu o sugestie prietenească de a analiza situația la rece, fără sentiment, lacrimi și înjurături. FR nici nu a plecat din Crimeea, e prezentă acolo de multișor și sunt sigur va fi prezentă mult timp înainte.

2. Procesele ce au loc în Ucraina erau așteptate de ceva timp. Sau, un șir de studii în domeniu prevedeau anume o posibilă scindare a Ucrainei în baza orientării politicii externe și desigur a factorului național (Est/Vest, ucrainean/rus). Asemenea procese nici nu erau de așteptat să fie liniștite, fără conflicte evidente și cu impact regional și internațional.

3. Ucraina reprezintă un pilon geopolitic important. Imperiul Rus, după destrămare, este și va rămîne a fi agresiv, încercînd din răsputeri să-și păstreze sfera de influență în fostele teritorii colonii. Mai ales, aici ne referim la Ucraina, un stat aflat în imediata apropiere de FR și cu un potențial enorm (pe lîngă factorul politic, sfere de influență ne referim aici strict și factorul business, marele business, care joacă un rol foarte important în această schemă).

4. Federația Rusă nu a atacat militar Ucraina și mai puțin probabil o va face deschis. Tot ce se întîmplă, sunt mai degrabă acțiuni de intimidare și presiune. Cazul Ucrainei nu e similar celui din Georgia, unde Miheil Saakașvili s-a grăbit în privința deciziei de a ataca indirect interesul FR. Ucraina e un caz aparte, e un caz al unui stat care a fost  oprit din direcția sa europeană. Oprit agresiv și mai puțin strategic. FR a aruncat mănușa comunității Euro-Atlantice și a primit un prim răspuns prin schimbarea administrației de la Kiev. Acum e a doua mișcare disperată a FR care va fi cu siguranță ”salutată” pe măsură de Occidentali.

Să nu uităm, UE, SUA, dar și un șir de alte state și Organizații Internaționale dispun de diverse instrumente nu doar militare pentru a calma acțiunile Federației Ruse.
– Federația Rusă e dependentă de exportul său energetic pe piața europeană. Alternativa americană în acest sens poate fi grav simțită de economia FR.
– Tendința FR de a fi membru la un șir de Organizații Internaționale de profil economic/comercial a cerut mult efort. Organizația Mondială a Comerțului (OMC/WTO), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) spre care FR tinde cu o dorință evidentă, G8 și un șir de alte structuri similare, sunt un argument forte pentru a calma spiritele FR.
– Ce se face FR dacă statele EU, SUA și un șir de alte state pun interdicție de intrare pentru marii demnitari ruși??? Dar dacă lista continuă cu marii oligarhi ruși??? Și mai mult, dacă un șir de instituții bancare blochează conturile multora din aceștia???
Stimați prieteni, e greu, din simplul considerent, majoritate rușilor se odihnesc în statele europene și banii tot acolo îi depozitează. Iar factorul social intern, elitele economice în primul rînd – sunt un factor de presiune decisiv în cazul de față.
– FR nu poate neglija posibilitatea retragerii unor investiții străine din economia sa. Această mișcare ar duce cu siguranță la probleme de ordin economic.
– Tot aici trebuie de ținut cont de devalorizarea rublei rusești, de valoarea acțiunilor companiilor rusești și un șir de alți factori de ordin economic la care FR este vulnerabilă.

Unde vreau să ajung. FR nu e un hegemon mondial, nu e un ”maniac” care bîntuie străzile Europei fără a fi posibil de oprit.
Da, e o forță regională, dar nu e supraputere mondială. E un stat imens teritorial, cu resurse energetice extraordinare, dar e un stat care rămîne a fi foarte și foarte vulnerabil din punct de vedere economic, care e dependent practic de consumul european de resurse energetice și care nu poate exista izolat de unul singur.

FR nu e superputere mondială, acțiunile acesteia sunt și vor fi cu siguranță limitate de comunitatea internațională.

Stimați prieteni, am scris aceste rînduri cu intenţia de a chema la rațiune şi gîndire la rece. Recunosc, tot ce se întîmplă în statul vecin nu e plăcut şi pe departe nu ţine de normele de comportament internaţional. Omenirea ar trebui să uite de coflicte armate, de vărsări de sînge şi presiuni militare. Sunt pacifist şi cred în aceste valori.
E deranjant faptul că mulți cădem pradă manipulării şi dezechilibrului emoțional creat artificial de mass media în special.
Nu sunt anti-rus și nici nu voi veni cu mesaje de ură rasială, etnică sau trimiteri agresive.
Prefer să analizez situația și mai puțin să pierd nervii, ceea ce vă recomand și vouă să faceți, să nu fiți prada necunoașterii, fricii, agresivității, declarațiilor și acțiunilor iraționale.
Vin cu propunerea constructivă de a calma spiritele și de a încerca să evaluăm situația la rece.

”Cuget – deci exist…”

(voi reveni la subiect )

www.andrianbuligari.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii