“Homo feericus” sau mişcarea luzerilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Progresul şi marile schimbări pe care le provoacă acesta au divizat societatea modernă în două tabere: cei care au reuşit să se adapteze la condiţiile noi şi cei care nu prea. Ultimii sunt cei care încearcă necontenit să întoarcă istoria în urmă.

Acest contingent social nu are vîrstă. Nu are naţionalitate. El este format din oameni care nu au suficientă minte/ bani/ curaj/ optimism/ exigenţă/ voinţă/caracter/ dorinţă de a merge înainte. Şi în genere de a merge.

Gîndul că trebuie să ţină pasul, să meargă mai dinamic, mai cu zor, ba poate uneori şi să alerge îi înfricoşează şi îi frustrează. Ei preferă să tîrîie alene caloşii/adidaşii prin colb. Să citească ziare, să stea pe internet, pe reţele de socializare. Să ducă o viață “stabilă”. Să nu se încordeze prea tare. Nici fizic şi nici mental.

Ei sunt mereu nemulţumiţi pe cineva: pe stat, pe guvern, pe evrei/ruşi/români/americani, pe vecinii care fac reparaţie, pe cei care fac afaceri, pe oricine se mişcă mai repede decît ei.  Permanent îi auzi bîrfind şi criticînd minorităţile sexuale, presa, politicienii şi, în special, pe “liberaştii” inteligenţi care cîştigă mulţi bani.

Aceştia sînt luzerii (looser). Oamenii care, în mod iresponsabil şi emotiv, sunt în stare să debiteze cantităţi industriale de prostii, explicînd celorlalţi cît sunt ei de sătui de tot ce îi înconjoară. Ei pot face asta acasă, la bucătărie, în public, la o bere cu semeni de-ai lor, la fel de luzeri. Unii, mai avansaţi, ajung pe la ziare/radio/tv şi toarnă lăturile lor spirituale peste capurile altora de pe pagini de ziare. Alţii, un pic mai norocoşi, nimeresc în Parlament şi de acolo toacă macaroanele lor plîngăcioase pe la microfoane.

Din punct de vedere politic, în Moldova, există luzeri de dreapta şi de stînga. Cei de dreapta rezolvă orice problemă (de ex. gunoiul din faţa propriului bloc) prin “Unirea cu Patria Mamă România” iar cei de stînga prin “Revenirea la Raiul Sovietic”…

Continuare pe Blogul lui Victor Chironda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii