Harunjen, înainte să demisionezi – arată ce ai!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Că ”умом малдавана не понять” eu știu demult și mă conving repetat în fiecare zi. Ce mai nou? S-a schimbat guvernarea. #ACUM guvernează cei care promiteau să fie mai trasnparenți, mai corecți, mai pentru oameni cum s-ar zice. Doar că, de o lună avem parate doar de PR ieftin din partea Maiei care s-a chitit de IAMania dar a făcut repejor o navetă să comemoreze victimele deportărilor staliniste, Dodon care salvează cerbi, și Năstase care face scandaluri la miezul nopții în incinta MAI. Rămâne la discreția dumneavoastră să decideți care este mai ipocrit din ei. După mine, top 1 este IA în alianță cu urmașii ocupanților. Mai revenim la acest subiect.

Am zărit în treacăt rulotele din fața procuraturii generale. Na deja-vu. Alea o fi un fel de rulote de gardă sau ce naiba? Unde trebuie de pus presiune acolo sunt? Când actuala guvernare erau încă opoziție, acestea se aflau în fața guvernului și aflarea lor acolo nu-mi ridica nici un semn de întrebare, cum n-ai da: activism civic, responsabilizarea miniștrilor ș.a.m.d. Dar ce naiba caută ele în fața procuraturii? Fără a pune în discuție faptul evident că acestea servesc drept un instrument de presiune politică mă întreb: nu promiteau ăștia noi că o să fie altfel, adică mai buni, adică transparenți și democratici? De ce ditamai prim-ministru insistă atât de mult pe demisia lui Harunjen? Dacă are păcate – publicați. Sub presiune întregii societăți n-o să mai reziste. Totul se rezumă însă la presiune politică. Atunci dacă e să luăm așa democratic, Harunjen are tot dreptul să nu demisioneze măcar fluiere Dodon în vârful muntelui…

De ce ar trebui premierul să reacționeze presând procurorul să demisioneze îndată ce ultimul tocmai a susținut o conferință de presă în care a numit un număr colosal de dosare despre miliard pe care le deține procuratura și a anunțat că investigația este pe ultima sută de metri?

Să admitem absurd că la Chișinău a dat de putere o altă guvernare decât cea pe care o avem, cu ”steaua sus răsare” și Kozak în față. Una bazată cu adevărat pe principii și valori ale democrației. N-ar fi cazul, și de fapt cel mai logic, să se ceară nu demiterea procurorului dar publicarea cât mai de curând a investigației procuraturii? Așa, cu nume, sume, dăți… beneficiari finali cu e trendy să ceri #acum, cum credeți? Nu e mai pe interesul cetățenilor?

De ce să faci mișcări populiste dacă poți scoate procuratura din așa numita ”captivitate” mult mai simplu. Are Dodon sau Năstase vreun cumetru bun de această funcție? Ce garanții au cetățenii că noul procuror nu vine tocmai să mușamalizeze cazul? Ipoteza devine foarte solidă din moment ce raportul Kroll 2 a apărut pe jumătate hașurat și fără numele lui Vlad Plahotniuc. Reiterez: dacă era el acolo, #acumiștii cu siguranță nu hașurau nici o buchie din raport. Atunci cine? Nu cumva ăla, raider nr.1, care propune din penitenciar 10 milioane de euro pentru eliberare? Care ar fi interesul noilor guvernanți să ascundă pe cineva?

Mai pe scurt, urmărind evoluțiile ultimii săptămâni, tind să cred că Harunjen are toate șansele să fie omul care a aruncat în aer politica de la Chișinău. Și chiar sper să fie așa.

Concluziile vă aparțin.

Pace 😉