Guvernul Maia al gafelor… Maia scuipă în limba română

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu există zi ca miniștrii din guvernul Maiei să nu comită gafe. Ziua și gafa, asta e regula. Iar Maia, în calitate de șef, este prezentă și ea în competiția gafelor întreținută de membrii cabinetului pe care îl conduce. Nu se lasă, nu vrea să fie eclipsată nici măcar de Nicu Popescu la acest capitol.

Pentru că Maia este consecventă și nu renunță la stilul prin care s-a consacrat. Problema e că una e să faci gafe în calitate de amazoană a opoziției, alta e să faci trăsnăi în calitate de înalt oficial al statului.

Mai ales dacă e vorba de trăsnăi grave. Iar să refuzi să vorbești la întâlnirile cu oficiali străini limba statului pe care îl reprezinți chiar este grav.

Înainte de toate, e chestie nu doar de protocol, ci de bun simț să vorbești limba oficială a statului în cadrul întâlnirilor cu înalți oficiali străini. Mândria este și mai mare în condițiile în care acea limbă îți este și maternă. Este o onoare să poți vorbi în limba mamei tale cu șefii altor state!

Apoi, limba română este o limbă nobilă și orice cetățean care este capabil să-i pună în valoare frumusețea în fața partenerilor străini, nu face altceva decât să dovedească înalta probă a însușirilor.

În al treilea rând, în pofida propagandei imperialiste care a încercat să ne umilească inclusiv prin desconsiderarea limbii române, să știți că oamenii normali din spațiul postsovietic respectă limba română. Le place.

Ce a vrut să demonstreze Maia vorbind engleza în dauna limbii române? A vrut să pară emancipată în fața Președintelui Ucrainei refuzând să vorbească limba celor care au votat-o? Degeaba, pentru că Maia a reușit să demonstreze contrariul. Că este, precum ministrul său de externe Nicu Popescu, doar o persoană complexată din cauza propriilor limite. Nimic mai mult.

În fine, că vorbește în română, că în engleză, Maia niciodată nu poate trezi interesul audienței prin calitatea discursului. De fapt, mai bine nu ar vorbi, căci registrul de idei al Maiei variază exclusiv între banalitățile și inepțiile enunțate în stilul insipid ce o caracterizează.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii