GUVERNUL FILIP SPULBERĂ SPECULAȚIILE OPOZIȚIEI EXTRA-PARLAMENTARE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția înaintată de Republica Moldova pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ei. 64 de state au susținut dorința oficialilor moldoveni de a le fi respectată suveranitatea și integritatea teritorială.

Decizia Adunării Generale a ONU vine la o zi înaintea celebrării Declarației de Suveranitate a RSS Moldovenești, primul document oficial prin care statul moldovean își afirma supremația legilor moldovenești asupra celor din Uniunea Sovietică. Adoptarea, la 23 iunie 1990, a Declarației de Suveranitate de către Sovietul Suprem al RSSM este primul pas făcut de către politicienii moldoveni către Declarația de Independență.

Inițiativa acestei acțiuni a diplomației moldovene apraține Partidului Democrat din Moldova, formațiune politică care este acuzată de opoziția extra-parlamentară moldoveană că ar avea un protocol secret de colaborare cu Partidul Socialiștilor, formațiune politică pro-rusă. Prin adoptarea acestei rezoluții, vocalele speculații ale opoziției extraparlamentare moldovenești au devenit nule, spulberate de acțiunea concretă a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova, cabinet care are acoperirea politică a Partidului Democrat din Moldova.

Majoritatea cabinetelor de miniștrii de la Chișinău au avut discursuri despre  retragerea trupelor rusești dislocate în stânga Nistrului, au vorbit mult dar au acționat puțin. Cu excepția Cabinetului de Miniștri condus de Ion Sturza, care a acționat corect pe problematica reglementării conflictului transnistrean la summit-ul OSCE de la Istanbul, celelalte guvernări au dat dovadă de multă demagogie la acest subiect.

Declarația ONU a confirmat că trupele ruse se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, adică sunt trupe de ocupație. Partidul Socialiștilor a susținut de mai multe ori prezența trupelor ruse în regiune.

Realitatea politică este interpretată și trăită în mod diferit, în funcție de umorile fiecăruia – credințe, atitudini și tradiții. Realitatea nu ar trebui să fie descirată în funcție de umori ci după fapte. Acțiunile concrete sunt cele care definesc realitatea, nu impresiile subiective.

Guvernarea Partidului Democrat din Moldova a fost acuzată de acțiuni care ar promova interesele Federației Ruse în regiune. Acțiunea efectuată de Ministerul de Externe sub conducerea acestei guvernări este una care confirmă, prin fapte, că învinuirile aduse au fost nedrepte și au făcut parte din arsenalul luptei politice.

Fapte o demonstrează.

Post Scriptum

O știre de ultimă oră spune că Federația Rusă consideră rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria drept una care ar intra în contradicție cu eforturile OSCE pentru reglementarea conflictului din regiunea separatistă. Declarații în acest sens a făcut reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Poleanski. Pe aceeași poziție se situează și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Domnia sa a afirmat că „rezoluția va afecta pozițiile Chișinăului, inclusiv din perspectiva soluționării politice cât mai rapide a conflictului transnistrean”, a declarat Igor Dodon, citat de RIA „Novosti”. „După alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească și un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale, va tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală și definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chișinăul, cât și Tiraspolul”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Quod erat demonstrandum.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole