Guvernul a căzut. Acum totul depinde de instituţia prezidenţială.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moţiunea de cenzură a fost votată în parlament, iar prim-ministrul demis de drept, Vladimir Filat, a început deja să ameninţe. El a spus că miniştrii PD nu mai au ce căuta în guvern, că ei trebuie să fie daţi afară din guvern. „Atâta timp cât ai votat împotriva unui guvern, nu poţi să ai miniştri în acel guvern”. Este o declaraţie cel puţin iraţională, dacă nu chiar alogică. Anti-logică.

Guvernul nu mai există. El a fost demis.

Urmează partea a doua. Cetăţeanul Filat spune că va veni cu o propunere în acest sens în faţa preşedintelui republicii, Nicolae Timofti, în următoarele trei zile, termen pe care îl are la dispoziţie ca să îşi prezinte demisia.

Îi reamintesc cetăţeanului Filat că orice presiuni asupra instituţiei prezidenţiale, mai ales din partea unui premier demisionar, pot atrage după sine consecinţe nedorite pentru dumnealui. S-ar putea alege cu un nou cap de acuzare la dosarul pe care, fără îndoială, îl va avea pe rol în viitorul apropiat: tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Numai preşedintele, fără să fie presat de vreun actor politic, are acum dreptul să cheme începând cu 8 martie fracţiunile parlamentare la consultări, apoi să desemneze candidatura noului prim-ministru.

Comuniştii nu ar trebui să aibă ce căuta la acele consultări, din moment ce au declarat în repetate rânduri că nu îl recunosc pe cetăţeanul Nicolae Timofti în calitate de preşedinte al republicii.

Gând pentru comunişti: odată ce v-aţi transformat singuri, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, în partid antisistem, rămâneţi aşa cum vă stă cel mai bine, partid antisistem. Altfel lumea ar putea crede că sunteţi „dame cu comportament uşuratic” în politică (nu vreau să folosesc cuvântul care începe cu „c” şi se termină cu „ă”). Lăsaţi-i pe deputaţii necomunişti să se înţeleagă asupra unui nou cabinet de miniştri de orientare pro-occidentală.

Acum PLDM se va diviza în două tabere, după criteriul de diferenţiere „putere/opoziţie”. Apropo, procesul nu a început azi, el durează de prin ianuarie.

Preşedintele Nicolae Timofti este dator în faţa poporului (o spun în calitate de cetăţean, eu nu dispun de partide de buzunar, fiscuri sau m.a.i-uri, de aceea nu pot fi acuzat că fac presiuni asupra instituţiei prezidenţiale), de dragul păstrării coeziunii sociale, a siguranţei cetăţenilor şi ordinii publice, a cursului ferm spre integrarea europeană a republicii, să desemneze o candidatură pro-occidentală pentru postul de prim-ministru.

P.S. Dacă voi vedea faţa lui Plahotniuc la negocierile de la Preşedinţie, mă voi întrista. Dacă acesta, după ce va ieşi de la negocieri, va zâmbi, mă voi întrista şi mai mult. Domnilor Marian Lupu şi Dumitru Diacov, din cei 15 deputaţi din Parlament, nu puteţi alege o delegaţie formată din 5-6 oameni care să nu-l includă pe Plahotniuc, astfel încât acesta să nu mai influenţeze viitorul guvern şi să fie şi dumnealui cercetat cum trebuie de către instituţiile abilitate?

Ia vedeţi.

Poate puteţi.

O, Brother, where art Thou?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii