GRIGORE COTOVSCHI anarhist, bolşevic sau cel mai mare haiduc al neamului…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi pe 12 iunie se împlinesc 131 de ani de la naşterea lui Grigore Cotovschi. Această dată ar trece neînsemnată pentru Republica Moldova dacă în faţa hotelului Cosmos nu ar fi monumentul lui şi un grup de cetăţeni nu s-ar întruni astăzi în faţa monumentului dat pentru celebrarea aniversării.

Totuşi cine a fost Grigore Cotovschi. Cred că să fi fost încă în vremea sovetică acest eveniment ar fi fost sărbătorit cu fast nu numai la Chişinău, dar şi în Hînceşti oraşul lui natal, care apropo din 1944 pînă în 1990 a purtat numele de Cotovsc. Pămînteanul nostru a avut o viaţă scurtă dar plină de evenimente mai mult sau mai puţin plăcute. A fost şi slujbaş, şi administrator, şi hamal, şi comandant de brigadă, chiar a şi fost condamnat la moarte în 1917, dar sentinţa a fost schimbată cu detenţie pe viaţă.

Întreaga viaţă a fost o luptă. A luptat cu oricine, cu imperiul ţarist, cu armata română, cu Armata Albă a generalilor ţarişti, cu polonezii, pînă la urmă fiind asasinat de către un bolşevic. El întreaga viaţă nu a acceptat comandanţi asupra sa. De fiecare dată cînd jefuia pe cineva o parte din cele furate erau împărţite la cei nevoiaşi. Din această cauză a fost apreciat de bolşevici. Dar în acelaşi timp, osataşii lui Cotovschi nu se numeau bolşevici sau ostaşi ai Armatei Roşii, ei se numeau ostaşii lui Cotovschi.

Biografia lui GRIGORE COTOVSCHI e foarte contraversată, unii îl numesc ANARHIST, el singur îşi făcea legi, alţii BOLŞEVIC pentru faptul că a fost comandant de brigadă a Armatei Roşii, iar oamenii simpli l-au numit CEL MAI MARE HAIDUC AL NEAMULUI. Cine a fost de facto Grigore Cotovschi ştie doar unul Dumnezeu, dar dacă în Chişinău stă înălţat cel mai frumos monument al oraşului, atunci cred că merită memoria şi respectul acestui popor.

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole