Ghimpu speriat de tancuri

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Guvernul rus discută astăzi despre regiunea transnistreană. Pretextul oficial a fost anunțat de Rogozin. Vicepremierul scandalos a pretins că Ucraina a blocat frontiera, iar Chișinăului nu-i pasă de teritoriul din stânga Nistrului. De menționat că blocarea hotarului a fost dezmințită de ucraineni, iar demnitarii moldoveni nici să fi vrut nu ar fi reușit să găsească pretext ca să intervină pentru a facilita accesul trenurilor cu mărfuri destinate forțelor ruse de menținere a păcii. Rogozin insistă că situația se va complica dacă Moldova va semna Acordul de asociere cu UE. Totodată, șeful diplomației ruse a anunțat că țara sa va insista asupra protejarea intereselor rușilor și a cetățenilor ruși de peste hotare. Lavrov a menționat că vor fi activate toate metodele diplomatice, politice și de drept pentru ca țările unde s-au pomenit ruși să le respecte drepturile și libertățile. Conform datelor guvernului de la Moscova în zona de Est a Moldovei locuiesc 200 mii de ruși care așteaptă protecție.

Printre drepturi rușii i-au în calcul și dreptul de a anexa noi teritorii în baza unor referendumuri, ca cel care în 2006 s-a desfășurat în Transnistria. Tiraspolul deja a amintit printr-o scrisoare semnată de preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, despre pretinsele aspirații ale celor din regiunea transnistreană. Astăzi liderul republicii secesioniste din Moldova, Evghenii Șevciuk se află la Moscova. Pe 25 martie, la Moscova, este așteptat și liderul autonomiei găgăuze Mihail Formuzal.
Până atunci, după amânarea unei soluții în problema școlilor românești din stânga Nistrului, Tiraspolul împiedică fermierii moldoveni să-și lucreze pământul, deși încă ieri accizele pentru producătorii din stânga Nistrului au fost anulate de Guvern, aceasta fiind o precondiție a Tiraspolului pentru a continua dialogul. Următorul punct sensibil pentru Chișinău este poliția din Bender și penitenciarul.

Premierul și președintele au făcut până acum mai mult apeluri la calm, invocând imaginea Rusiei, decât au oferit un plan de acțiuni pe care ar fi pregătită Moldova să-l urmeze în cazul escaladării situației. Singura ofertă este adresată Bruxellesului, care este rugat să accelereze procesul de apropiere de UE a Moldovei.

Subiectul a fost discutat astăzi în Parlament. Primele audieri vor avea loc cu ușile închise deja mâine. Potrivit liderului PLDM discuții ar putea avea loc și săptămâna viitoare și chiar în fiecare zi dacă va fi nevoie. Precizarea a venit ca replică la solicitarea PCRM de a amâna dezbaterile pentru săptămâna viitoare pentru a da timp deputaților să se pregătească, iar situației regionale să se mai limpezească. Tăcerea PCRM din ultima perioadă, care pe de o parte pretinde că este un promotor al reintegrării țării, iar pe de alta optează pentru o alianță cu Rusia, a fost explicată de Voronin prin necesitatea de a nu aprinde spiritele într-o situație incendiară. Fostul președinte a chemat la calm și a rugat plenul să nu se grăbească.

La rândul său, Dumitru Diacov a declarat că ”putem pierde țara”. Potrivit lui, după alegeri politicienii s-ar putea trezi că nu au ce conduce. Dânsul a dezmințit subsemnarea de către Moldova la sancțiunile impuse de UE oficialilor ruși sau ucraineni, menționând că nici rușii și nici americanii, nici NATO nu ne vor ajuta. Democratul a spus că Moldova are nevie de coeziune națională, de atmosferă pașnică și nu avem nevoie de opinii radicale. Apelul nu a fost auzit de liderul PL, Mihai Ghimpu, care după ce fără succes a încercat să promoveze un proiect despre retragerea armatei a 14 din Moldova, a anunțat că pregătește o lege despre retragerea țării din CSI. De altă parte, liderul socialiștilor Igor Dodon a pretins că am putea profita de situație și revendica teritoriile Bucovinei de Nord si a sudului Basarabiei pierdute în favoarea Ucrainei în 1940.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole