Ghid pentru electorat: cu cine sa votezi in functie de preferintele tale

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe unde am fost am tot intalnit persoane cu drept de vot care nu stiu cu cine sa voteze. Din acest motiv am decis sa fac acest ghid scurt, cred ca si util, pentru electoratul nostru sectionat in Pro-UE, Pro-Rusia si centrist.

Cu cine votezi daca vrei ca Moldova sa ajunga in UE?

La acest capitol este lider Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu. PL este unicul partid care promite si are toate sansele sa integreze Moldova in Uniunea Europeana. PL este un partid care spune lucrurilor pe nume, iar dovada este ca cere deschis aderarea Republicii Moldova la blocul militar NATO. Or, cunoastem ca aderarea la UE se face doar prin aderarea anticipata la NATO. Nu exista alte partide in Moldova, cu sanse, care sa ceara deschis si alaturarea la blocul militar.

Cu cine sa votezi daca vrei relatii mai bune cu Rusia?

Unicul partid sustinut de puterea de la Kremlin este Partidul Socialistilor din Republica Moldova, condus de Igor Dodon. PSRM este singurul partid care poate asigura o apropiere rapida de Rusia si ridicarea imediata a tuturor interdictiilor comerciale si migrationale. Dodon este acceptat la Moscova ca fiind cel mai de incredere lider politic de la Chisinau, motiv pentru care cei pro-Rusia trebuie sa-i acorde votul daca doresc o fratie mai buna cu Kremlinul.

Cu cine sa votezi daca vrei o Moldova independenta, suverana si neutra?

Candidatul perfect este Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. PD a militat de fiecare data pentru pastrarea neutralitatii, a fost impotriva Unirii cu Romania, si tot de foarte multe ori a avut fata de Rusia o pizitie de prietenie si colaborare, nu de supunere politica.

De ce PLDM nu-i in lista?

Pentru ca PLDM minte electoratul cu viitorul european. Nu spune nimic despre neutralitate si aderarea la NATO. Am scris mai sus ca NATO este principala usa de la intrarea in UE. Nu poti sa te integrezi in marea familie daca nu faci parte din blocul militar si daca nu renunti la neutralitate. Stiu ca sunt din cei care vor spune ca se poate, insa adevarul este cel scris de mine, indiscutabil, – suntem in zona de conflict.

PCRM-ul lui Voronin a ajuns sa fie un cadavru politic, votat de cei care vor revenirea acestora. PCRM ade acum aceleasi probleme din 2001, – nu are cadre care sa ocupe inaltele functii din stat. Deci e clar, e partid mort din toate punctele de vedere.

Alte partide nu exista in Moldova. Celelalte partide sunt conduse si mentiune de amatori, care se ocupa cu prostii, nu de politica.

Comentarii