Germania îi va expulza pe Țopi după ce a constat că în Moldova justiția nu este selectivă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Filat – condamnat, Șor – în izolator, Platon – arestat în Ucraina, FMI a declarat că are încredere în Guvernarea de la Chișinău și îi va încredința banii americanilor. Un segment scurt de acțiuni care demonstrează că Moldova e pe calea cea dreaptă. Au văzut-o cei din interiorul țării, dar și cei de peste hotare. Mă refer la instituțiile de la Washington și Bruxelles. Se pare că după semnalele pozitive primite din partea organelor internaționale și statele europene și non-europene, încep să se uite la Chișinău cu o încredere net superioară începutului de guvernare (perioadă intoxicată de diverși distribuitori exclusivi ai dreptății și adevărului).

Un nou semnal sunt anchetele pornite împotriva oligarhilor fugari Țopa. Azi presa de la Chișinău a anunțat că, procurorii germani au pornit un dosar penal pe Victor și Viorel Țopa, finanțatorii DA! Verifică inclusiv fraudarea BEM (http://today.md/ro/news/politic/10567/Bomb%C4%83!-Procurorii-germani-au-pornit-un-dosar-penal-pe-Victor-%C8%99i-Viorel-Topa-finan%C8%9Batorii-DA!-Verific%C4%83-inclusiv-fraudarea-BEM-(DOC).htm).

Today.md a intrat în posesia unei scrisori oficiale emise de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, care confirmă faptul că pe numele lui Victor și Viorel Țopa, finanțatorii platformei DA, au fost deschise dosare penale în Germania.

 

În cazul lui Viorel Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea acestuia între anul 2000-2001 în schema fraudării BEM prin acordarea creditelor nepoerformante. Pe atunci Viorel Țopa ocupa funcția de șef al BEM. Din schema de dalapidare a banilor din Banca de Economii, realizată anterior de către jurnaliști în baza deciziei definitive de condamnare emisă în 2012 de CSJ, devine clar că, ocupând o funcţie importantă în cadrul BEM, Viorel Ţopa, oferă un credit de 1000 000 de dolari companiei AIR MOLDOVA INTERNATIONAL, aflată în posesia lui Victor Țopa. În calitate de gaj, firma offshore, pe care o deţine, transferă pe conturile BEM suma de 400 de mii de Dolari (depuşi anterior pe conturile firmei de către complici). După ce AIR MOLDOVA International obţine creditul de 1 milion de dolari începe a doua etapă a schemei de delapidare.

Ştiind din start că AIR Moldova nu va restitui creditul, Viorel Ţopa, aflându-se în funcţie la BEM, emite o dispoziţie prin care permite firmei offshore (care-i aparţine) să-şi retragă banii din bancă, chiar dacă acesta era de fapt un gaj.
În cazul lui Victor Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea lui în acțiunile de șantaj, sechestrare de persoane și deposedare ilegală de acțiuni. Un martor important care depune depoziții în potriva lui Victor Țopa este Galina Proidisvet, cea care a fost sechestrată într-un hotel de la Moscova șantajată, iar ulterior deposedată de către Victor Țopa de acțiunile pe carea ea și familia ei le deținea în VictoriaBank. Pentru această crimă, Victor Țopa a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la 12 ani de pușcărie în Republica Moldova.

Dacă oamenii legii germani vor sabili că infracțiunile au avut loc, cei doi urmează să fie extrădați în Republica Moldova, unde își vor ispăși pedepsele de 8 și 10 ani de închisoare.

Potrivit surselor noastre, condamnații Victor și Viorel Țopa cunosc despre existența acestor dosare penale și au demarat deja formalitățile pentru a pleca din Germania, încercând să evite riscul de a fi extrădați. O posibilă destinație pe care o evaluează este Londra, dar și SUA, unde a și fost deja angajat ong-ul Frontiera Solutions pentru a încerca să le obțină azil politic. Este vorba despre același ONG care se ocupă de reprezentarea lui Platon și Gofman. Reamintim ca fugarii Victor și Viorel Țopa sunt cei care au creat și finanțează Platforma DA, oamenii din spatele lui Andrei Năstase, scrie presa. 

Decizia autorităților germane, care mai mult au stat chitic pînă acum chiar dacă presa trîmbița și aducea documente privind crimele economice și nu doar de la activul acestor criminali fugari, este un prim semnal. Un prim semnal că Moldova este văzut ca un partener cu drepturi și obligațiuni egale în cadrul Uniunii Europene, dar și a comunității internaționale.

 

 

 

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole