Genul proxim, euroatlantic

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Eram în Germania, când am întrebat un ofiţer american când vor pleca trupele SUA, staţionate pe teritoriul acestei ţări. Asta după ce i-am povestit visul unui ofiţer german, care îmi declara, de faţă cu camarazii săi şi alţi ofiţeri europeni, că aşteaptă ziua când nu va mai fi soldat american în ţara sa.

Americanul mi-a surâs:

-Never./Niciodată.

Neîncrederea fiind raţiunea acestei afirmaţii.

Sugerez iniţiatorilor acestei dezbateri – despre care puteţi citi detalii integrale dacă daţi click aici –  să se desprindă de obiceiurile balcanice, nu de alta, dar ar fi fost utilă prezenţa la dezbatere şi a unui diplomat american. Care avea ce spune pentru urechile Budapestei, prezente în sală, dar şi pentru naivii români, blocaţi în proiectele unei istorii ştiute. Vecinătatea imediată? Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cea de la Deveselu şi aeroporturile militare din Transilvania. Gata pentru primele zboruri, în tandem, ale piloţilor militari români şi americani, spre liniştea aliaţilor de la vest de Nistru. Aliaţi şi parteneri. Precum Republica Moldova. Partener strategic, ca şi România, al Statelor Unite. Asta ca să nu uite cineva, altfel cu pretenţii, genul proxim, euroatlantic. Şi diferenţa specifică. Dovedită în trei teatre de operaţiuni militare, unde eu nu am văzut niciun camarad maghiar.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole