Găgăuzii păşesc cu piciorul stâng în politica moldovenească

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După 24 de ani de meditaţii, Adunarea Populară din Comrat (legislativul local) au decis să înlocuiască disciplinele „limba română” şi „Istoria Românilor” cu „limba moldovenească” şi „istoria Moldovei”. Ministrul Educaţiei, Maia Sandu a declarat că decizia este una ilegală, întrucât astfel de probleme sunt decise exclusiv de Comisia Naţională pentru Curricumul. Dacă autorităţile găgăuze vor avea de gând să-şi realizeze decizia luată, toţi elevii din Găgăuzia se vor trezi în afara sistemului educaţiei naţionale, inclusiv şi etnicii români care locuiesc în autonomie, cărora li s-a interzis studierea propriei sale limbi şi istorii naţionale.

Trecând peste problema de ordin politico-lingvistic, trebuie să observăm că autorităţile Comrat fac orice de dragul poziţiei de „Gică-contra”, fie pentru a influenţa politica de la Chişinău, fie pentru a-şi acumula propriu capital politic în autonomie şi la nivel de republică. Să nu uităm că başcanul Formuzal şi-a tras şi el o nouă formaţiune politică (Partidul Regiunilor), care are nevoie de vizibilitate şi sponsorizare. Însuşi denumirea partidului lui Formuzal este cel puţin stranie, întrucât Republica Moldova, din câte ştim, nu este organizată pe regiuni (cum este în cazul Rusiei sau Ucrainei), ci pe raioane. Rămâne să ne întrebăm: care „regiuni” vrea să reprezinte formaţiunea lui Formuzal?

Găgăuzii se vor în marea politică, însă această intrare se face din start cu stângul, întrucât Mihail Formuzal şi reprezentanţii Adunării Populare nu intră în conflict cu partidele din ţară, ci cu însuşi statul suveran, independent şi unitar Republica Moldova. Or, astfel de formaţiune nu poate fi luată în serios de cineva din afara Găgăuziei.

Doar un nebun şi responsabil ar putea să colaboreze cu astfel de formaţini politice şi astfel de „politicieni”. Nu poţi pretinde la guvernarea unui stat pe care îl şantajezi şi ameninţi cu dezintegrarea teritorială.

PS: Apropo, articolul 1 (4) al legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, prin care autonomia îşi rezervă dreptul a ieşi din componenţa republicii, în cazul în care această îşi pierde statutul de stat independent, contravine Constituţiei Republicii Moldova, mai exact articolul 142 (1), care spune că: „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole