Gafele electorale

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Maia Sandu și Igor Dodon nu ar trebui să lupte între ei pentru a fura electorat unul de la altul. Sunt convins că cei care au votat-o pe Maia în primul tur nu-și vor da votul pentru socialist. Și invers la fel. Cele două tabere de alegători atât de diferite, încât uneori, nu lasă loc nici de buna ziua între ele. Percep diferit prezentul, de altfel, ca și viitorul acestei țări. Să ne ferească Domnul de ziua în care roșii lui Dodon și galbenii lui Sandu se vor întâlni în Piața Marii Adunări, de exemplu.

Acum, cei doi trebuie să dea dovadă de cultură politică pentru a atrage alegători fiecare pe segmentul lui, fără lozinci radicale și mișcări bruște, care sperie votanții. Dar, proritatea numărul unu este majorarea bazinului electoral. Atât unul cât și altul au misiunea de a-i convinge să iasă la vot pe cei care au stat acasă în turul întâi. Ambele staffuri știu ce au de făcut și nu stau pe loc. Dar haideți să vedem încotro a țintit Dodon în ultimele două zile și ce a făcut Maia.

Socilaliștii au conștientizat că au nevoie de umanizarea mesajului electoral și au coborât de pe baricade. Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă Dodon a declarat că “preşedintele nu are competenţe pentru a schimba vectorul geopolitic sau a suspenda acorduri, sau pentru a denunţa acorduri”. Altfel spus, politicianul încearcă să ne convingă de faptul că acordul de asociere cu Uniunea Europeană va rămâne în vigoare, ca și regimul liberlizat de vize. Politicianul își toarnă cenușă în cap, arătându-se convins că dacă va fi președinte va identifica echilibrul în societate, astfel încât să trăim bine și cu vestul și cu estul.

Și dacă săptămâna trecută afirmă că peninsula Crimeea este parte componentă a Federației Ruse, în interviul dintre cele două tururi de prezidențiale Dodon a spus că dacă va ajunge șef de stat oricum nu va recunoaște Crimeea ca și teritoriu rus. Peste noapte, liderul PSRM și-a amintic că “noi avem Transnistria. Şi eu nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greşeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană”.

Mai sunt exemple, dar nu mai vreau să-i torn apă la moară. Vroiam doar să spun că, spre deosebire, de oastea Maei, Dodon încaercă să-și creeze imaginea de politician echlibrat, pe când candidatul comun, care va fi susținut și de partidele de dreapta e într-un război continuu.

Aseară, bunăoară, Costantin Cheianu, unul dintre propagandiștii candidatului comun le spunea tinerilor să fugă din țară până pe 13 noiembrie dacă nu vor să voteze, altfel, riscă să nu mai poată ieși din țară dacă Dodon devine președinte. Dar nu asta deranjează. Omul e liber să-și exprime gândurile. Crează repulsie maniera în care o face. Dacă pe 13 noiembrie nu ieșiți să votați cu capul, atunci ruliți-o de aici cât mai repede, altfel rămâneți în țarcul lui Dodon, afirmă Cheianu.

Problema Maei Sandu este că propagandiștii ei nu promovează ce va face candidatul lor în funcția de președinte, ci cât de rău ne va fi cu un Dodon șef de stat. Admitem că au dreptate, dar oamenii s-au săturat de politicieni car enu fac decât să-și atace contracandidații. Ei vor să audă soluții. Ei vor să știe cum Mai Sandu le va spori bunăstarea și mai puțin de cum Igor Dodon îi va integra în Siberia.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole