Gaburici a încercat marea cu degetul, dar și l-a băgat de fapt direct în fund

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Premierul Gaburi a publicat o scrisoare deschisă către Președinte, Parlament și deputați, prin care amenință cu demisia dacă mai mulți conducători nu sunt demiși din funcție în termen de 1 lună. Nu știu dacă Timofti are parola de la contul de pe Facebook, dar sper că cineva o să-i spună peste câteva luni despre țidula premierului.

Gaburici, anterior fiind în domeniul de afaceri, alungat de la Moldcell și de la Azecell din cauza mai multor scheme păguboase, a încercat marea cu degetul și a acceptat să devină premierul Republicii Moldova, crezând că aici nimeni nu știe nimic. Da, de fapt și-a înfipt arătătorul direct în fund, stricând viitorul său și toată imaginea de om serios.

Chiar din momentul propunerii lui în calitate de candidat s-a aflat că are mari probleme, legate de trecutul său. S-a aflat nu doar despre diplomă, dar și despre implicarea în interceptările telefonice efectuate în folosul conducerii azere. Însă, nimic nu a fost luat în considerare, de parcă toți așteptau să scoată toate astea anume în momentul potrivit.

Ce a obținut Gaburici de când a devenit premier?

A obținut disprețul acestei societăți. A mai avut careva ieșiri curajoase, dar insuficiente să insufle că este un premier cu putere de decizie. A câștigat, în aceste 100 de zile, un milion de probleme, care vor fi pe sufletul său mult timp de acum înainte. Cine știe, poate chiar ar putea să-l bage și la închisoare. Poate că a expirat prescripția pentru falsul în acte oficiale, dar nu a expirat termenul de utilizare a acestora. Or, indicarea în CV-ul de premier la fel este o utilizare a diplomei false, iar de atunci a trecut puțin peste 100 de zile, câteva luni de mandat.

Ce a obținut Moldova, cu Chiril Gaburici premier?

A obținut o palmă puternică. Am trecut, rapid, de la „povestea de succes” la cea mai tâmpită țară, unde a ajuns să fie conducător un om cu trecut absolut penal. O demonstrează aceasta până și expertiza făcută la Diploma de studii, despre care Gaburici spunea, tot săptămâna trecut, precum că nu cunoaște nimic și așteaptă până și el să afle dacă deține sau nu o diplomă de studii.

Pe lângă aceasta, Moldova a obținut un premier absolut controlabil, ușor de manipulat și de pus la zid. Avem un premier care nici nu poate ridica un deget fără să aibă permisiunea celor care l-au pus în funcție. Pe scurt, este o marionetă care nu face nimic altceva decât ceea ce se cere de la el. Încearcă să se răzvrătească împotriva la nu știu ce, dar aceasta o face doar din considerentul că oricum ar putea fi demis foarte curând.

Ce ar trebui să facă Chiril?

Ca om, ar trebui să nu umble cu ultimatumuri. Ar trebui să depună mandatul chiar azi sau mâine, să plece din funcție și să recunoască cât de penibil a fost în toate aceste luni. Poate chiar ar trebui să spună și suma pentru care a făcut târgul cu Filat să-i fie marionetă.

Nu văd rostul să rămâi într-o funcție unde deja nu te mai dorește nimeni și de unde vei fi catapultat în mai puțin de 30 de zile. Pentru ce tot circul, dacă știi foarte bine că este în zadar?

Comentarii