Fuga de justiție prin politică – o cale bine bătătorită în Moldova!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Războaiele politice din Republica Moldova au deschis, se pare, un corridor pentru a evacua criminalii de sub jurisdicția responsabilității pentru crimele economice sau și mai grave. După ce ești descoperit că ai furat cît a încăput, fie proprietate de stat fie bănci comerciale, evadezi în politică. Orice anchetă o declari comandă politică și trîmbițezi că ești persecutat pentru viziunile tale. Chiar dacă acestea lipsesc cu desăvîrșire, la fel ca și bunul simț sau cei șapte ani de acasă.

Așa, se pare, că e și cu Platon.

Portalul www.deschide.md lansează opinia lui Alexandru Vakulovski // Președintele „haiduc” sau Platon îl bate pe Kotovski.

Ziariștii acestui portal scriu că după modelul Shor, care a ieșit din izolatorul CNA ca să devină primar al Orheiului, Veaceslav Platon, bancherul raider sau, cum i se mai spune, raiderul numărul unu al CSI, vrea să devină Președinte al R. Moldova!

Cererea la CEC a lui Platon a fost depusă aseară de avocații lui, iar azi la 14.00 ar trebui să vină personal, să-și înregistreze grupul de inițiativă. Mai mult, Platon deja se victimizează din penitenciarul 13 că ar fi împiedicat să iasă azi, pentru că e zi de dezinsectizare și deratizare și nu iese nimeni.

Mă gândeam la un scenariu asemănător pentru Vlad Filat, acum tot în Penitenciarul Nr. 13, pe când încă nu se terminase procesul. Probabil că și avocații lui din cauza asta încercau să o lungească, dacă clientul lor ar fi candidat la Președinție, ar fi putut fi scos la libertate, ca și în cazul lui Shor.

Dar scenariul cu candidatul Platon bate filmul, cred că puțini și-au imaginat așa ceva. E pe modelul: dacă tot suntem o țară de hoți, tâlhari și de răpănoși, de ce să nu-l punem Președinte pe un tâlhar arhicunoscut, pe cel mai tare? Nu e de mirare nici faptul că mulți “analiști politici” deja i-au construit un portret de victimă a justiției împuțite, de adevărat erou.

De altfel, Penitenciarul nr.13 din Chișinău deja pare un loc consacrat pentru lansarea vedetelor, a celebrităților. Primul a fost Grigori Ivanovici Kotovski, condamnat pentru tâlhării și încarcerat acolo. Acesta a reușit să fugă și așa s-a născut legenda marelui haiduc, care fura de la bogați și dădea la săraci. Despre Kotovski s-au scris zeci de cărți, în milioane de exemplare, cu poezii, balade, biografii romanțate, i s-au făcut muzee, iar monumentul lui de lângă hotelul Cosmos și acum ne ține umbră. Până la urmă haiducul-șef a murit ca un câine, omorât de soțul unei amante.

La vremuri noi, metode noi. Pușcăriașii-tâlhari nu se mai obosesc să fugă din penitenciare, ci-și trag cariere politice. Există cazul halucinant Shor, dar înainte de primarul escroc de Orhei, chiar Platon a scăpat o dată de judecată, fiind făcut deputat. Acesta vrea să fie acum Președinte al R. Moldova, chiar dacă avocații lui declaraseră, când a fost prins în Ucraina, că a renunțat la cetățenia moldovenească. Să fi împrumutat cetățenia de la colegul de penitenciar Filat?

Mă gândesc cu scârbă că Băsescu n-a putut candida în Moldova pentru că n-are 10 ani în care să fi locuit aici. În schimb au voie să iasă pușcăriașii, care fură de-o viață în Moldova. Asta da merite! În Moldova “avtoritetu” devine oficial autoritate. O lume a mafiei și a clanurilor „haiducești”. Grigori Ivanovici Kotovski trebuie să fie mulțumit.

Aceeași tactică este folosită, fără succes ce e bine, de către mafioții fugari Țopa. După mai multe atacuri raider, preluări de proprietate de stat și alte fapte criminale, acum se declară jertfe ale guvernării. Rîndul unor astfel d eșmecheri e imens. Doar că tot ce trebuie să facă statul pentru a-l curma e să stea ferm pe poziția legii. Doar așa va fi asigurată o luptă eficientă cu corupția. În caz contrar – cei cu musca pe căciulă vor deveni, peste noapte, luptători aprigi cu guvernarea. Orice tip de guvernare.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole