FOTO Lumea rusă sinonimă cu ruina; cum arată fostele orașe finlandeze ocupate de URSS după 1940

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe 13 martie s-au implinit 75 de ani de la sfârșitul „războiului de iarnă” (războiul sovieto-finlandez). După atacul sovietic asupra Finlandei din 1939, puțini oameni au crezut că finlandezii vor putea să-și apere independența. Cu toate acestea, mica țară a rezistat (tot atunci finlandezii au inventat celebrele cocktailuri Molotov, dupa numele fostului ministrul de externe al URSS).

După câteva luni de lupte sângeroase, între Helsinki și Moscova a fost semnat un tratat de pace. Finlanda a recunoscut pierderea unei părți din Karelia, Laponia și teritoriul Peninsulei Kola, dar a pastrat independenta. Mai multe orașe finlandeze au ramas ocupate de URSS, acum Rusia.

Dupa 75 ani de la război, explorand orașele de pe partea ruseasca a frontierei finlandeze, greu iti vine sa crezi ca aici era Finlanda. Diferența este enormă. Și este clar în defavoarea Rusiei.

Pechenga

Candva un sat finlandez – Petsamo (în prezent Pechenga rusă).

image

Ivalo

In Finlanda, aflat la patru ore de mers cu masina (300 km) de Pechenga se afla un alt sat – Ivalo. Cu o populație de 4.000 de oameni, Ivalo este un centru turistic renumit in Finlanda.

image

image

Nichel

Teritoriul satului Nichel, candva parte din Finlanda. După al Doilea război mondial a fost „reunit” cu URSS. Satul Nichel și orașul Zapoliarnii sunt localitati vecine. Între ele se afla un combinat metalurgic – Pechenganikel, care a fost infiintat în perioada pre-sovietica de o companie canadiano-finlandeză.

Vizitatorii numesc această regiune Mordor.

image

image

image

Kirkenes

La 8 km de granița ruso-norvegiana (sau o oră de mers cu mașina de Zapoliarni) se afla „Mecca” cumpărăturilor pentru locuitorii din zona Murmansk – orașul norvegian Kirkenes.

Lipsa de birocrație şi coruptie permite navelor să parcurga formalitatile de intrare in port in doar 40 de minute. În Murmansk, aceeasi procedura dureaza până la trei zile.

În Kirkenes sunt atât de multi rusi, încât chiar și firmele sunt dublate în limba rusă. Se pare ca rusilor le place mai mult aici decat in Nichel. Deși, clima e aceeași.

image

image

Kovdor

La granița cu Finlanda se afla un alt oraș industrial rusesc – Kovdor. Combinatul minier din oras este unic in lume, fiind singurul producator mondial de concentrat de baddeleite (utilizat în productia de ceramică și materiale refractare).

Dar prezenta acestui combinat nu se reflecta si in bunastarea orașului.

image

image

image

Sodankylä

Comunitatea lapona Sodankylä este aproape pe aceeași latitudine cu Kovdor. De asemenea, are resurse naturale bogate, in principal depozite de cupru şi nichel. În același timp, câștigă în mod activ pe seama turismului – pescuit, minerit de aur pentru amatori, birdwatching etc. Nici nu ai spune ca orasele sunt vecine.

image

image

Naystenyarvi

Acest sat a fost parte din Finlanda până la „miracolul” din 1944, cand a trecut în brațele economice ale Uniunii Sovietice. Acum, aici există o școală, oficiu poștal și banca de economii. Localnicii tăie padure, iar lemnul este vândut în străinătate. Cu toate acestea, bogăția naturală locală din motive necunoscute nu se reflecta in prosperitatea orasului.

image

image

Joensuu

Orasul a fost fondat de rusi (țarul Nicolae I), dar este acum parte din Finlanda. Vecinul Naystenyarvi, din păcate, este intr-o situatie opusa. Cine a avut noroc mai mult, judecati singuri.
În Joensuu se produce legendarul unt finlandez Valio și bine-cunoscutele tractoare ale companiei americane John Deere.

În Naystenyarvi se produc doar busteni.

image

image

Kandalaksa

Acest centru regional a fost întotdeauna un oras „veritabil rusesc” – inca din secolul al XVI-lea. De atunci, nu s-a schimbat prea mult.

image

image

image

image

Kemijärvi

Kandalaksa are un oras infratit in Finlanda – Kemijärvi, de la care ar trebui să învețe planificarea urbană și management urban. Orașul este cel mai nordic din Finlanda si arata mult mai decent decat „fratele” rus. Orasul are o fabrică hârtie, infloreste turismul. Aici, de exemplu, are loc în mod regulat Campionatul European al Zăpezii.

image

image

Vederea actuala a orașelor finlandeze cucerite de Rusia în 1939-1940 provoca confuzie si intrebare fireasca – pentru ce au fost „eliberate”? Și de ce diferenta fata de Finlanda modernă este atât de mare? O fi de vina clima?

 

Comentarii

Marius Lister

Marius Lister

Economist si jurnalist de investigatie, pasionat de istorie si geopolitica. Sunt moldovean nascut in Iasi si patriot roman. Imi doresc ca toti romanii sa traiasca intr-o singura tara, unita. Imi iubesc tara, oamenii ei si pe Dumnezeu!...

Ultimele articole