Fortele reformatoare VS. fortele conservatoare de la Chisinau: 3 aspecte contrarii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Daca segmentul politic pro-rus este dominat de socialistii lui Dodon, Usatii si Voronin pierzindu-se in negura vremii, atunci segmentul pro-european este mult mai dinamic, aici se da o lupta mult mai intensa pentru a cuceri simpatia electoratului dezamagit. Ori concurența dintre PD (partidul de la guvernare) si PAS=PPDA=PLDM (cei din opozitie) se simte destul de puternic. Asadar care sunt fortele reformatoare si care sunt cele conservatoare, sau altfel pusa intrebarea, cine pledeaza pentru schimbari si cine sunt impotriva?

1. Sa incepem cu cel mai mediatizat subiect politic din 2017 – sistemul electoral. La inceput de an Vlad Plahotniuc a iesit public si a spus ca votarea listelor de partid nu mai ofera incredere cetatenilor in clasa politica, de aceea hai sa trecem la alegerea directa a deputatilor (prin vot uninominal). Daca cetatenii de rind au salutat initiativa, apoi majoritatea politicienilor s-au speriat sa fie data puterea poporului, si au fost impotriva. Dat fiind cerintele Comisiei de la Venetia s-a ajuns la un compromis ca sa fie votat sistemul mixt, 50% din parlamentari alesi pe liste de partid, 50 – pe circumscriptii uninominale. Cei din PAS au fost principiali si au spus nu! Nu schimbam nimic, chiar daca lucrurile merg prost, sa lasam totul asa cum este. Nu ne trebuie reforme. Jos Plaha!, Arde curu, Noi suntem poporul, etc. retorica lor e bine cunoscuta.

2. Al doilea aspect – tichetele de masa. Andrian Candu a venit cu propunerea introducerii sistemului tichelor de masa. Pe scurt, asta ar insemna ca angajatorii sa ofere muncitorilor un adaos la salariu sub forma unor tichete alimentare neimpozitate. Evident fortele conservatoare au criticat propunerea, desigur Maia Sandu fiind cea mai vocala in acest sens (atat pe facebook cat si in emisini televizate). Despre impliementarea proiectului lui Candu inca se discuta, eu sper ca intr-un final legea sa fie votata… dar sa nu fie o decizie strict politica, sa fie o decizie bine coordonata cu angajatorii, cei care trebuie sa puna in practica alimentarea gratuita a angajatilor ca forma de loialitate si sporire a radamentului muncii.

3. Ultimul aspect – reforma guvernului. Premierul Filip a anuntat inca de anul trecut despre intentia de a optimiza aparatul Administratiei Publice Centrale (APC) si acest lucru se intampla. In curind cabinetul de ministri va fi restrins, din cele 16 ministere vor ramaine doar 9. N-am auzit ca doamna Sandu sa salute aceasta reforma. De ce? Pentru ca in conceptia grupului lor politic tot ce face PD este rau. Si chiar daca Plahotniuc si Partidul Democrat aflat la putere a reusit sa obtina pentru RM sprijin financiar de la FMI (anul trecut) si de la UE (anul curent), asta tot e rau.

Paradoxal, insa, de obicei se intampla ca partidele de la putere sa fie conservatoare, cei care vor mentinerea status-quo-ului politic, cei care se tem de schimbari, in timp ce partidele de opozitie sunt cele care inainteaza revendicari politice, cer reforme si schimbari majore. In politica de la Chisinau de dupa 2016 lucrurile stau invers. Guvernarea vrea schimbari, opozitia pledeaza pentru stagnare. Lipsa de inspiratie sau rele intentii? Eu tind sa cred ca prima varianta.

Comentarii