FLASH-Mob: Adio bussinessului Leogrand!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

27 iunie 2011, 9.00. a.m

Lipsa de imaginaţie a businessmanului moldovean si a functionarului sfidează deja bunul simţ . Chemam la un flash-mob prin care sa spunem Adio bussinessului Leogrand, care a demolat monumentul de pe str. V. Pircalab 71.

Pe 27.06.11, luni, „POSTASII Chisinaului” si „Orasul meu drag” organizeaza un flash mob prin care cheama societatea civila sa boicoteze Leogrand – SPUNEM ADIO BUSSINESSULUI LEOGRAND!

Venim cu flori si lumanari sa ingropam lacomia bussnessmanilor Leogrand care au distrus monumentul national de pe str V. Pircalab 71.

Vrem sa vedem fata administratiei locale, care Nu are dreptul sa dea in folosinta sau posesiune monumentele de istorie si arhitectura, DOAR cu conditia de a fi restaurate, adica protejate si puse in valoare pentru toti cetatenii.

Program:

9.00-9.10 – venim sa luam pietre de la ruinele monumentului de pe str. Pircalab 71.

9.15-9.45 – ramas bun de la „Leogrand”. Chisinauienii te vor boicota!

10.00–11.00 – protest la Primarie, in dialog cu Primarul Dorin Chirtoaca. Vom transmite pietre din edificiul monumentului distrus catre Primarie, spre pastrare – pana la restaurare!

Sunt invitati jurnalisti, care sa reflecte evenimentul Adio Leogrand.

Participanti: Nata Albot, Antonita Fonari, Mihai Fusu, Oleg Brega etc.

BACKGROUND:

Pe 22.06.11, prima Posta Centrala din Chisinau, str. V. Parcalab 71, a fost demolata de SRL “Leopress” ce a primit autorizatie de a construi un business-centru cu 7 etaje si parcare subterana pe terenul din str. Varlaam 77, din contul demolarii monumentului de arhitectura de importanta nationala de pe V Pircalab 71., ceea ce contravine actelor normative nationale si internationale.

Autorizatia de desfiintare si certificatul de urbanism a fost eliberata ilegal, fiind semnate de V. MODIRCA (architect-sef al mun. Chisinau), viceprimarul Nistor Grozavu si alti angajatii ai Primariei.

SRL “Leopress” nu a dorit sa respecte Legea si a privat cetatenii RM de inca un monument – al 80-lea. Dupa protestele societatii civile (grupul Orasul meu drag) si a sesizarii Procuraturii generale de catre Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor, a cata oara, Procuratura a emis ca raspuns o ordonanta de neincepere a urmaririi penale. Asta desi organele de ancheta au constatat incalcarea legislatiei de catre executorul de constructie.

„Postasii Chisinaului” constata ca acei functionari, care au datoria de a asigura protectia Chisinaul istoric si a restaura monumentele de istorie, constant sfideaza Legislatia in vigoare. Dupa proteste ale grupului “Orasul meu drag” si societatii civile, arendatorii au promis ca pastreaza fatada, pe care au acoperit-o si o demontau/distrugeau in plina zi. Stiam din cazuri anterioare ce inseamna asta. Pe 22.06.2011 a fost demolat, fara sfiala, cu excavatorul.

NE exprimam:

– dezacordul cu inactiunea organelor de drept si cu actiunile/sau inactiunile functionarilor care administreaza patrimoniul Chisinaului vechi – care contravin Regimului urbanistic de protective al monumentului de pe V. Pircalab 71 si a zonei istorice a mun. Chisinau (ce are statut de zona protejata de importanta nationala acordata prin Hotarirea Guvernului nr. 978 din 02.09.2004.);

– cerem de a se retrage dreptul de posesiune SRL Leopress, dat fiind faptul ca e vinovat de degradarea monumentului (art. 54, Legea privind ocrotirea monumentelor).

– Leopress, sa readuca monumental la starea initiala, conform legislatiei (Legea monumentelor , art 53)

– sa se aprobe amendamente la Legea monumentelor, pentru a preveni disparitia Chisinaului istoric (sau a elabora o lege in domeniu);

– sa se completeze Registrul monumentelor mun. Chisinau, asa cum prevad normele adoptate de administratia locala (odata la 3 ani).

– puterea centrala sa adopte politici clare privind protectia patrimoniului cultural al mun. Chisinau si al RM.

PS. Postez acest anunt in calitate de membru al Grupului:  „Poștașii Chișinăului”.

ÎNDEMN ȘI PE ALTE PERSOANE CU ATITUDINE CIVICĂ SĂ SE ALĂTURE FLASH-MOB-ului, precum și Grupului nostru pe FACEBOOK!

NU BUSINESSULUI ANTI-CHIȘINĂU!!!

Comentarii

Denis Cenuşa

Denis Cenuşa

Absolvent al Facultăţii de Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative, USM, specialitatea Relaţii Internaţionale, ulterior obţinerea diplomei de Masterat în Ştiinţe Politice. Participant la numeroase conferinţe, mese rotunde şi seminar...

Ultimele articole