Filip nu se duce la Moscova, Dodon nu se duce la București

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
pdm, psrm, Filip nu se duce la Moscova, Dodon nu se duce la București

Ziua de astăzi, 22 noiembrie, ne-a scos în evidență două evenimente politice cu caracter extern. Pe de o parte Premierul Moldovei, Pavel Filip, împreună cu întreg cabinetul de miniștri au plecat la București, pe de altă parte președintele statului, Igor Dodon, își continuă a zecea (sau nu mai știu a câta) vizită la Moscova. Aceste două evenimente suprapuse practic spun foarte clar ce fel de politică fac cei din PDM și cei din PSRM, sau cei de la guvernare și cei din opoziție. Vedem că democrații nu se înțeleg cu rușii, iar socialiștii nu găsesc limbă comună cu românii. Filip trage spre Vest, Dodon – spre Est și la la mijloc rămâne… Transnistria?

Apropo, de regiunea separatistă din stânga Nisturlui, în perioada ultimului an, am văzut eforturi substanțiale depuse de cei din PDM pentru a obține suport internațional de a impune Rusia să-și retragă odată și odată trupele militare care staționează ilegal în țara noastră. Desigur că acest scop se vrea atins pe cale diplomatică/pașnică, nu cum a procedat Saakașvili în 2008 când a vrut să elibereze regiunea separatistă Osetia de Sud pe cale armată, iar în rezultat Georgia s-a pomenit într-un război direct cu Rusia, război pe care l-a pierdut. Pe de altă parte, mă întristez când văd că șeful statului spune la Moscova că trupele ruse din Moldova sunt binevenite, chipurile ne-ar asigura securitatea. Imaginați-vă cum ar reacționa Dodon dacă niște trupe NATO s-ar instala samovolnic pe la Ungheni ca să ne asigure securitatea.

Pentru mine este clar că politica dusă de Dodon și politica dusă de Filip se bag cam în cap, și în acest tempou mă îngrijorez care va fi perspectiva țării noastre după alegerile din 2019. Ne place sau nu ne place, dar matematica arată că cei mai mulți moldoveni susțin PSRM-ul, în timp ce partidele pro-UE sau pro-Moldova își taie creanga unul de sub altul….

ue rusia, putin merkel, bruxelles moscova chisinau

Ideal ar fi ca Moldova să aibă realații foarte bune și cu țările UE și cu Rusia, dar realitatea timpului și spațiului ne impun să fim neprieteni ori cu unii ori cu alții. Rușii nu pot accepta integrarea Moldovei în UE (nu mai vorbim de NATO), am văzut ce a pățit Ucraina când a încercat să se distanțeze de Rusia în 2013-2014, iar acum suportă consecințele în Crimeea și Donbas. Mă întreb retoric, cum să fii prieten cu rușii când ei nu te respectă ca stat? De aceea politica pro-occidentală este o alternativă mult mai atractivă pentru noi – cu toate că și la Bruxelles vedem că lucrurile merg destul de complicat, și acolo sunt lupte politice între partide iar asta afectează negativ mai multe state membre. Cazul cu Open Dialog este unul destul de relevant.

Revenind la Dodon și Filip, politica dusă de PSRM și PDM, vreau să sper că într-o zi mica noastră societate se va consolida și va dori mai mult spre Vest decît spre Est. Să dăm uitare timpurile din URSS. Ori dacă și în următorii 25 de ani vom continua tot așa, jumate de popor să tragă spre Stânga și jumate spre Dreapta, nu știu unde vom ajunge, dar nu cred că undeva unde e frumos. Nu zic să fim antiruși sau prounire, zic să fim pentru Moldova, iar pentru Moldova înseamnă pentru Europa!

Comentarii