FILAT VS MERKEL: CINE E MAI PREMIER?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

MOTTO: „Criza din zona euro a avut un impact mai mare asupra economiei moldoveneşti decât s-a estimat iniţial, aceasta înregistrând o creştere de doar 1% în primul trimestru, în timp ce procesul investiţional şi industria sunt în declin.” – cit at dintr-un comunicat oficial.

***

Ion are mai multi bani. Daca anul trecut avea un salariu de 5000 de lei, acum  este remunerat cu 5500 de lei.  Statistic Ion traieste mai bine. Zi de zi insa se convinge ca nu este chiar asa. Sau Ion administreaza prost banii, sau statistica minte. Dar… statisticile nu mint, statisticile constata. Hm… Dilema!!!

Economia Moldovei a crescut in primul trimestru cu 1%. Pana la finele anului, cine stie…  Ce va fi la anu`? Banca Mondiala si Guvernul spun ca vom creste cu pana la 3%. Statistic ne miscam inainte. Realitatea ne sopteste insa ca stam pe loc. Iar unde nu-i progres, rezulta ca-i regres. Hm… Dilema!!! De cine sa ascultam?  Pe cine sa credem?

Eu sunt tentat sa ascult si sa cred realitatea din afara peretilor cladirii Guvernului: Moldova a pierdut un an (2012), dar si urmatorii doi ani sunt deja pierduti (2013-2014) in competitia pentru dezvoltare si modernizare economica.

***

Lumea e prinsa in „dezbateri la cutite” despre perspectivele economice si de dezvoltare. Economia este tema zilei. La noi e invers. Guvernul flutura statistici si… cam atat. Cine a fost martorul unor dezbateri consistente despre perspectivele economice, cum ne dezvoltam, ce strategii aplicam, sa arunce primul cu piatra. Guvernul nostru si conducatorul lui vorbesc despre ce doriti: cand incepe sezonul rosiilor, cine e mai papusar, cine e mai homosexual, cine are salariu mai mare, cine e mai tradator, cine e mai comunist, cine mai multe panglici taie, cine mai multe congrese face, cine mai multe partide schimba si mai putin despre „INCOTRO, MOLDOVA?!.  Da cu economia ce facem?

Cine greseste in administrarea unei tari: Angela Merkel atunci cand zi de zi vorbeste despre economie sau Vlad Filat cand vorbeste despre rosii? Cine e un premier profesionist si cine e un populist. Sau poate adevarul e in alta parte: nemtilor, pur si simplu, nu le plac legumele, show-urile cu panglici si caruseluri politice. Niste tristi nemtii astia!

Si eu, un trist, zic: Domnule premier, haideti sa vorbim despre economie. Domnilor ministri, cand ne aratati si noua ca aveti gandire strategica, capacitate si mecanisme de prevenire a unor crize?

Eu cred ca, in plina criza, guvernul care nu vorbeste despre economie arata (sau este) neprofesionsit. Un Guvern care nu vrea sa priveasca problemele in fata, care nu vrea sa discute cu societatea despre dificultatile cu care se confrunta si eventualele solutii, este un Guvern care nu poate si nici nu stie, un Guvern care, in acest fel, recunoaste ca a iesuat in promisiuni si ca se teme ca va fi sanctionat pent ru multele rateuri si putinele succese.

Zilele acestea un oficial de rang inalt a rupt gura targului (in cadrul unei emisiuni TV): „Am gasit solutia! Mai multe Zone Economice Libere,  unde sa dezvoltam industria auto! Acesta este viitorul!” Aproape mesianic – sa cazi pe spate si sa faci… „doi metri de bulbuci” (ca sa-l citez si pe Voronin, care e mester la etichetari)

Hm… Voi ce spuneti? Nasc si in Moldova solutii (nu de la Dodon) sau vai de noi si economia noastra cu asa solutii?

Sa ne auzim cu bine!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii