Filat vrea BĂTAIE! Cine intră în ring?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultimele zile, siteurile și ziarele cunoscute ca fiind finanțate de Vlad Filat, au început o amplă campanie mediatică împotriva PDM și a lui Plahotniuc, după ce abia o încheiaseră pe cea împotriva PL-ului și a lui Chirtoacă. Nu le plâng de milă, au destule păcate, numai că ceea ce mă îngrijorează este altceva, ceea ce ar putea să urmeze și mai ales miza unei posibile noi încercări de rupere a Coaliției. De data asta însă nu Filat este cel care iese cu atacuri, el deja e decredibilizat la tema asta, ci analiștii lui de curte, care lansează tot felul de insinuări, că sărmanul Filat face atâtea lucruri bune, dar e criticat și atacat. Ceea ce pare să nu înțeleagă însă liderul PLDM, este că el este în primul rând “atacat” de electorat, care i-a retras masiv încrederea și au transferat-o spre Iurie Leancă. Deși, ca sa mă contrazic intenționat puțin, Filat are grijă să lupte și cu Leancă pentru a nu-l lăsa să mai crească, dar asta este deja un subiect atât de vizibil public, încât nu mai necesită comentarii.

Ca și în februarie 2013, când Vlad Filat a rupt acordul AIE și a declanșat cea mai periculoasă criză politică din 2009 încoace, personajele care pare să-i construiască liderului PLDM ideologia de luptă pe intern sunt același. După ce am asistat la o mișcare ridicolă de spălare a imaginii lui Vlad Filat prin deja cunoscutul instrument de manipulare Politicon, imediat a pornit și războiul mediatic în presa verde, semn că asistăm la o strategie mai amplă, care ar putea avea ca scop din nou spargerea Coaliției.

Dacă în 2013 era previzibilă o mișcare catastrofală a lui Filat, după nenumăratele gafe anterioare, azi este foarte surprinzătoare încercarea liderului PLDM de a declanșa un nou război în Coaliție. Singura explicație care poate părea logică ar fi apariția deciziei CEDO, care a arătat cetățenilor că CC a decis corect că Filat nu mai are voie să ocupe o funcție de răspundere în stat. Confruntat cu perspectiva de a rămâne înca patru ani pe tușă, dar și cu situația complicată în care ar trebui să-l accepte pe Leancă în funcția care ar reveni PLDM după alegeri, Vlad Filat ar putea încerca să scufunde Coaliția odată cu el. De ce ar mai sprijini el o Coaliție în care PLDM să fie reprzentat de Leancă, iar el să fie cel mult un simplu deputat?! Decât să-l vadă încă patru ani pe Leanca premier, Filat dă semne că e gata de orice pentru a împiedica asta.

Din punctul meu de vedere, Coaliția Pro Europeană a murit odată cu decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului. Din acel moment Filat a pierdut tot, acționează ca un om care nu mai are nimic de pierdut și ne putem aștepta la campanii mediatice platite împotriva partidelor din Coaliție și la noi conflicte declanșate de el, după modelul celui din 2013. De aceea, va fi interesant de urmărit în perioada următoare comportamentul analiștilor și presei PLDM, în special atacurile lor, care ne vor da indicii clare despre intențiile lui Filat.

Față de februarie 2013, PLDM nu mai este ce a fost, un partid care crede orbește în strigătele de luptă ale liderului, ‎i-a ajuns cât a plătit din cauza greșelilor acestuia, pierzând practic jumătete din scorul electoral, în acest partid sunt oameni care știu să invețe din greșeli și acest lucru s-a văzut în ultimul an, când atmosfera în Coaliție a fost una constructivă. În ceea ce privește PDM și pe Plahotniuc, ar fi o greșeală uriașă să răspundă încercării lui Filat de a crea un nou război, nu ar face decât să devină parte și ei la darâmarea Coaliției. Sper că și PDM a învățat din experiența din 2013, când nu au făcut decât să-i facă jocul lui Filat și să intre în acea luptă stupidă, amplificând criza politică. De data asta Filat trebuie lăsat să se lupte singur, cu sine însuși și să urmărim cine câștigă.

Dacă Filat nu are ce pierde, PLDM, PDM, PLR și PL au de pierdut enorm dacă se vor lăsa atrase într-un nou conflict înainte de alegeri, într-o nouă bătaie disperată după funcții. Nu ar face decât să netezească terenul pentru venirea PCRM la putere, iar atunci nu Filat va fi tras la răspundere, de la el nu se mai așteptă nimic, ci partidele democratice, care nu au știu să aibă maturitatea necesară pentru a păstra parcursul european al Moldovei.

Am văzut zilele trecute un sondaj lansat de presa PLDM, făcut de IRI prin intermediul Magenta, o firma care face sondaje interne pentru PLDM, dar care, din ce am citit pe net, nu are nici o treabă cu sondajele de opinie, e specializată în măsurarea publicității la detergenti. De altfel, nu cred că ați auzit despre sondaje de opinie făcute de această firmă “colorată”. În sondajul respectiv, PLDM ne spune că PCRM este praf și pulbere. Uite așa se pot pierde alegerile, cu niște iresponsabili care falsifică sondaje și apoi chiar ei cred ce au falsificat și merg în alegeri siguri că vor câștiga. La vot vine însă surpriza. Parcă sună cunoscut pentru Moldova, nu?!

Apel catre liderii Coaliției! TREZIȚI-VĂ! Dacă va bateți iar între voi și vin comuniștii la putere din cauza prostiei voastre, o să vi-l luați pe ideologul țăran și toti analiștii voștri plătiți și o să stați la noua pușcărie europeană, care se construiește. Voronin va avea grijă să vă dea celule pe care va fi scris numele fiecărei țări europene, ca să vă simțiți bine. Despre cetățenii Moldovei, nici nu mai vorbesc, pe ei îi condamnați la sărăcie pe viață.

Și în final o idee, pot să plece liderii Coaliției în vacanță până pe 30 noiembrie, așa ar face mai puține greșeli și Moldova ar avea o șansă. Nu îndrăznesc să le cer să meargă în vacanță mai mult, aș fi prea naiv, dar țara le va fi recunoscătoare dacă iși iau milioanele și avionul lui Shor îi duce cât mai departe de Moldova europeană, pe care riscă să o scufunde.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii