Filat și Plahotniuc vor fi strânși cu ușa de către Hadârcă?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Puterea (cu accentual pe prima silabă) este în agonie. Prin exponenții săi controversați, Păpușarul și Contrabandistul, ea a demonstrat, o dată în plus, că miasmele unui cadavru în putrefacție nu pot pătrunde în Curtea Constituțională. Spre deosebire de instituțiile media, aservite celor care o prostituează, experții cu adevărat independenți consideră că CC nu a respins cerea liberal reformatorilor, ci le-a indicat cu exactitate unde trebuie ie să se adreseze – în instanță.

Ion Hadârcă a spus că așa vor proceda. Dacă sunt promotorii unei politici de calitate , cei care i-au înfipt cuțitul în spate lui Ghimpu, rănindu-l mortal, sunt obligați să acționeze în justiție guvernul. Asta pentru că, în caz contrar, își vor da obștescul sfârșit ca și structură politică ce se erijează în apărătoarea intereselor naționale spre deosebire de Ghimpu care a devenit vânzător de carburanți pentru binele personal. Apropo, aici probele sunt obligatorii.

Hadârcă a făcut o declarație-trăsnet după ce Al Tănase, președintele CC, a anunțat decizia în problema concesionării Aeroportului Internațional Chișinău unei companii din Rusia. El a afirmat că în cadrul coaliției nu a fost discutate motivele de neliniște ale liberalilor reformatori. Desigur, în atare situație o grupare care a contribuit la formarea guvernului, dacă se respectă, pune tranșant problema :sau sau?”. Adică, le spun răspicat:”Respectăm opinia voastră și setea de îmbogățire, dar o faceți fără noi. Noi suntem alții!!”

Cât de alții sunt urmează să vedem la următoarele ședințe ale parlamentului când au mai multe modalități de a face ca punctul lor de vedere corect să fie respectat. Există soluții care nu ar afecta parafarea de către R.Moldova a acordului de asociere de la Vilnius, evitându-se și alegerile anticipate.
Ion Hadârcă, spre deosebire de Filat și Plahotniuc este un politician onest. E un bun patriot. Îmi aduc aminte atunci când reporterii de la ”Moldova Suverana”au declarat grevă și CC al PCM a căzut de acord să examineze cererea privind decretarea limbii româna drept limbă de stat, șase reporteri au decis să continue greva până când nu vor obține garanții în proporție de sută la sută că româna nu va mai fi cenușăreasă la ea acasă. Unul dintre cei care ne-a susținut a fost Ion Hadârcă. A fost prezent printre noi, nu s-a impus, a păstrat calmul, înțelegând perfect că în cazul unui eșec ne pierdeam nu numai serviciul, ci ne păștea pușcăria. Mai apoi CC al PCM, prin secretarul doi, numit de Moscova, ne-a etichetat drept ”kulațșkie sânki” (fii de culaci). Am scris imediat replica și articolul a fost publicat, determinându-i pe cei din CC să respecte opțiunea noastră. În caz contrar, urma să declarăm iarăși grevă.

Atunci acțiunile politice ale lui Ion Hadârcă au crescut enorm. El a devenit unul dinte liderii incontestabili ai mișcării de eliberare națională. Ne susțineam reciproc, eram o forță. Faptul că la ora actuală intelectualii se dușmănesc spre bucuria nemților,americanilor și rușilor ne discreditează ca națiune. E timpulsă conștientizăm că într-o lume globalizată, noul tribalism, adică unitatea de neam, limbă, cultură este ridicată la cote maxime. Este un naționalism sănătos care trebuie să ne salveze de la dispariția ca seminție.

Devenind vicepreședinte al parlamentului, Ion Hadârcă a depus documentele la facultatea de drept a Universității de Stat din Chișinău. Cunoștințele acumulate îi pot prinde bine acum când are șanse reale de a revitaliza mișcarea de eliberare națională. Pentru aceasta el și echipa sa trebuie să se desolidarizeze de Păpușar și Contrabandist în cazul în care aceștia nu renunță la ideea lor năstrușnică de a transforma întreaga republică într-o enclavă Kaliningrad.

Mă strânge în spate când îi aud pe pseudoanaliștii care nu cunosc adevărul că în funcție de trecutul său istoric vitreg, R.Moldova nu poate fi incusă în Parteneriate de tot soiul. Cazul nostru este singular. Numai că UE, prin Germania, se face a nu înțelege acest lucru. Spre deosebire de SUA care s-a distanțat de noi, cedând insistențelor Germaniei de a fi stăpână la hotarele estice ale UE, nemții nu au o strategie clară pentru menținerea stabilității politice din R.Moldova.

De fapt, sarcina elaborării ei îi revenea actualei guvernări. Filat, Lupu, Ghimpu , urmau să prezinte Bruxellesului planul strategic de admitere în ritmuri-record ale R.Moldova în UE. Aveți dreptate, pentru aceasta am avut nevoie de un ministru de externe combativ, temerar, dar nu de un papă-lapte plângăreț ca Leancă. Acesta are evident, alte interese și Hadârcă trebuie s-o spună clar. Mai mult, Hadârcă trebuie să repună pe tapet propunerea lui Traian Băsescu de a include R.Moldova în pachetul Vestic de admitere în UE.
În principal, Hadârcă are o șansă reală de a reda speranța intelectualilor, tinerilor care au fost trădați bestial de către ”revoluționarul” Filat. Ideea de unitate a tuturor intelectualilor poate fi acreditată de Hadârcă. În politica moldovenească se impune momentul iertării. Aici nu este loc pentru cei care au furat și fură această țară. Locul lor este la mititica. Acesta e primul pas pe care a început să-l facă Hadârcă. Vreau să cred că va urma al doilea. Până a-l face, Hadârcă trebuie să-l întrebe pe Timofti:”Dumneata cu cine ești?”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole