Filat și Lupu au luat-o în freză de la Fule. Plahotniuc a jucat excelent

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Stefan Fule, comisarul european pentru integrare, încă nu a înțeles că democrația reprezentativă este demult un instrument dictatorial atunci când puțin peste 50 la sută din cetățenii cu drept de vot decid destinul unui stat întreg? Aceasta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o atunci când neamțul a răspuns direct solicitării lui Lupu ca UE să semneze la începutul toamnei anului 2014 Acordul de Asociere.

Reporterii, care ciugulesc din mâna puterii, au trunchiat, desigur, mesajul. Ei nu au spus că Fule a pus condiții drastice. Una dintre ele a fost ca oligarhii de la putere să asigure transparență maximă în privatizări. Să-i identifice pe cei corupți din vârful piramidei și să-i difere unei justiții independente și culte.

Firește, Fule le-a spus celor trei șifonați că pentru aceasta trebuie să fie credibili și să aducă drept probă susținerea masivă a populației pentru admiterea Moldovei în UE.

Iat mitingul din 3 noiembrie nu este nici pe departe unul al dorinței populației de a ne integra în UE. Sondajele indică un dezastru și vina este a celor se vor afla la tribună în acea zi.

Unul dintre demagogii principali ai R.Moldova și anume Marian Ilici Lupu, trădătorul comuniștilor, se lansează în declarații aberante, de-a dreptul dictatoriale. Noua găselniță a liderului PD constă în faptul că el vrea să îmbete lumea cu apă rece, demonstrând o crasă incompetență în materie de democrație.
Considerăm că Lupu chiar trebuie să-și ia catrafusele și să plece din politică după afirmația că ratificând Acordul de Asociere la finele anului 2014, R. Moldova nu va mai avea cale de întoarcere din UE.
Repet, sunt cu mâinile și cu picioarele, vorba moldoveanului, pentru admiterea R.Moldova în UE după o agendă proprie, dar nu la pachet cu ex-republici sovietice mari după cum sunt Ucraina, R. Belarus care nu au o viteză de mișcare către reforme suficient de mare.

Altfel spus, în aceste state reformele nu pot fi implementate atât de repede ca în R.Moldova, dacă statul ar avea o conducere competentă, dar nu oligarhi și aventurieri politici.
Cert e că Lupu s-a făcut de râs în întreaga lume. El face un deserviciu enorm UE ca structură democratică. Căci, ce ar însemna această cale ireversibilă a R.Moldova în UE?

Lupu chiar e trei metri de bulbuci, după cum susține Voronin. El nu știe, barem, că una dintre principalele componente ale UE și anume Marea Britanie va organiza un referendum privind aflarea de mai departe a țării în UE.

Deci, Lupu care declanșează dar nu pune punct războaielor politice nu știe că parlamentul britanic a votat deja în favoarea retragerii Angliei din 130 de acorduri europene privind justiția și cooperarea între poliții.

Guvernul britanic mai plănuiește să se retragă și din alte programe și structuri europene, de exemplu din recunoașterea Mandatului European de Arestare. Majoritatea parlamentară consideră că Mandatul European de Arestarea limitează suveranitatea Marii Britanii.
Lupu nu-și dă seama se spune. El își imaginează că toți suntem idioți terminați, iar el e un soi de Mesia din Pădurea Domnească. Noi, însă, avem, spre deosebire de el, mai multe surse de informare. Și îi spunem și lui că aproape jumătate dintre britanici susțin că ar vota pentru ieșirea țării in UE în cazul unui eventual referendum.
În ceea ce privește perspectivele europene, cetățenii principalelor state-membre ale UE sunt pesimiști. Francezii în proporţie de 66%, britanicii de 65%, germanii de 54%. Sondajul a fost realizat acum un an. De atunci, însă criza economică s-a aprofundat.
Deci, Lupu și Filat iarăși ne promit marea cu sarea, ceea ce se va solda cu un eșec răsunător al formațiunilor pe care le conduc în alegeri.
Și, totuși, cine a câștigat de pe urma aflării perdanților la Bruxelles, unde Fule le-a dat în freză celor doi plus baciul mieilor chirilici?

Desigur, Vlad Plahotniuc. Prezența-surpriză la ședință a lui Vlad Plahotniuc, care a renunțat la imunitatea parlamentară, permițându-le tuturor să-l ia la purecat, a fost o palmă răsunătoare, aplicată pe obrazul gros al lui Filat.

Mesajul lui Plahotniuc, a ajuns în Cancelariile de la Bruxelles. Nu mai există loc pentru dubii – demersul lui pentru reformarea clasei politice moldovenești a fost discutat și susținut de consilierii lui Fule.

Astfel, Plahotniuc a apărut pe scena politică de la Bruxelles ca un heruvim, sur la tâmple de grija pentru neam și țară, ceea ce, desigur, nu este adevărat.

El, desolidarizându-se de metodele perimate ale democrației reprezentative, urmează să ne convingă că Moldova are nevoie de democrație participativă. Adică, are nevoie nu de mici dictatori după cum sunt actualii lideri ai formațiunilor politice, ci de milioane de personalități culte, capabile să edifice viitorul țării lor.
Această categorie de homo politicus care convinge și merge din casă în se bucură de maximă credibilitate în SUA. Cunosc personal congresmeni americani, mari prieteni ai Moldovei, care inițiază referendumuri locale pentru a testa opțiunea cetățenilor ca mai apoi să o apere cu dinții în Congres.

Dacă Plahotniuc se vrea cu adevărat un salvator al nației, el trebuie să includă neapărat pe agenda europeană desfășurarea unui referendum privind integrarea R.Moldova în UE și să-i spună lui Lupu să nu frece menta pentru ceai. Iar pe Filat, pur și simplu, să-l neglijeze, căci în cadavre nu este decent să bați cu picioarele.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole