Filat și Dodon șantajează cu „cemodan”-ul… Lupu, Ghimpu și Voronin își caută de treabă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fostul candidat al PCRM la funcția de primar al capitalei, Igor Dodon și actualul prim-ministru, Vlad Filat par să utilizeze aceleași instrumente politice pentru a-și promova propriile propuneri. Ambii recurg la șantaj și amenințări că în orice moment și-ar putea lua „cemodan”-ul (n.a. În traducere din limba rusă „valiza”) cu zestre și să plece, unul din Guvern, altul din partid, dacă… și aici e interesant… dacă nu le vor fi acceptate și susținute intențiile de reforme (până la urmă și intențiile par să fie aceleași). Ambii au sesizat blocaje de reforme, Filat în lupta cu corupția, Dodon în sânul „gardei vechi” a PCRM. Cei doi au și arătat că se înțeleg destul de bine, în pofida diviziunii social-politice, reușind și să se laude reciproc în presă.

Totodată, reacțiile celorlalți șefi ai AIE, cât și a liderului comunist au fost destul de reticente și seci. Pentru Voronin Dodon e „verde” ca roșiile galbene și nu e nici primul și nici ultimul care ar pleca din partid. Cât despre lupta premierului Vlad Filat cu corupția, acesta a catalogat-o drept „razborki” cu Păpușarul. Nu l-a luat în serios nici colegul democrat, Marian Lupu, care a calificat acuzațiile premierului legate de blocarea reformelor drept lipsite de temei, întrucât Filat ar fi promovat „reforme minore”. Nimic nou sub soare nici pentru liderul PL, Mihai Ghimpu, în opinia căruia Filat „umblă cu coasa pe umăr, în loc să cosească iarbă”.

Nu știu la ce se așteptau „revoltații” și dacă amenințările acestora erau un bluf 100%… Cert este că dacă Filat și Dodon ar avea curajul să-și asume responsabilitatea vorbelor aruncate, ceea ce ar putea să urmeze va eclipsa până și problema alegerilor anticipate, care va trece pe planul doi.

O reacție curioasă a provocat, totuși, declarația lui Vlad Filat legată de procedura de alegere a șefului statului, inspirată de randez-vous-ul de luni al acestuia cu Vladimir Voronin. Premierul s-a arătat dispus să accepte varianta propusă de comuniști de a vota la funcția de președinte un candidat de compromis, totuși, fără nici un fel de coaliție. Deși puțin sceptic și nesigur în spusele președintelui PLDM, liderul comunist crede că pe Filat „l-ar fi ajuns cuțitul la os”, reacția PD și PL urmând a fi cea care va așeza lucrurile la locul lor. Liderul PD, Marian Lupu nu a ezitat și și-a chemat colegii, azi la ora 19.00, la un pahar de vorbă, după care Filat și-a programat, la 21:30, să vină la emisiunea Fabrika de la Publika TV. Vom avea, deci, o seară fierbinte… Cumpărați-vă popcorn!

Sursa foto aici

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii