Filat și-a găsit crîșă – Voronin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ex-premierul Vlad Filat a făcut vineri seara, în cadrul unei emisiuni televizate la Moldova 1, un anunț șocant. Acesta a declarat că este gata ca împreună cu PCRM să facă ordine în țară. „Pentru a face ordine în ţară, pentru a duce instituţiile în a-şi face datoria bazîndu-se pe normele de drept” – Filat este gata să colaboreze cu comuniștii. Liderul PLDM a negat însă că ar fi bătut palma cu PCRM.

Noi deja vedem efectele „ordinei” care a început a fi făcută, prin demiterea Președintelui Parlamentului, lăsînd în urmă un Parlament nefuncțional, iar legalitatea activității Lilianei Palihovici fiind pusă sub semnul întrebării.

Cu toate acestea PLDM este ferm hotărît să meargă înainte cu PCRM. La doar o săptămînă după ce au votat procurorul general, deputații PLDM se gîndesc deja să-l demită, bazîndu-se pe normele de drept, după cum îi place lui Filat sa spună. Însă, dacă citim Legea cu privire la Procuratură, în condițiile actuale, Corneliu Gurin nu poate fi demis, doar dacă PLDM și PCRM nu vor sfida din nou Legislația Republicii Moldova:

Articolul 66. Eliberarea din funcţie
(1) Procurorul este eliberat din funcţie în cazul:
a) demisiei în condiţiile art.67 alin.(2);
b) depunerii cererii de eliberare din proprie iniţiativă;
c) demisiei în legătură cu atingerea plafonului de vîrstă;
d) expirării termenului de numire în funcţie;
e) comiterii sistematice de abateri disciplinare sau comiterii unei abateri disciplinare grave;
f) necorespunderii funcţiei deţinute din cauza calificării insuficiente, fapt constatat prin atestare;
g) pronunţării unei sentinţe definitive de condamnare;
h) pierderii cetăţeniei Republicii Moldova;
i) refuzului de a fi transferat în alt organ al Procuraturii dacă organul în care a lucrat se lichidează ori se reorganizează;
j) decesului sau declarării decesului procurorului prin hotărîre judecătorească definitivă.
(2) În cazurile prevăzute la alin.(1) lit.c), g), h) şi j), hotărîrea privind eliberarea procurorului din funcţie se emite de către Procurorul General. În celelalte cazuri prevăzute de lege, procurorul va fi eliberat din funcţie de către Procurorul General în baza hotărîrii Consiliului Superior al Procurorilor. Hotărîrile de eliberare din funcţie pot fi contestate în instanţa de judecată în modul stabilit de lege.
(3) În cazul anulării hotărîrii de eliberare din funcţie, procurorul va fi repus în toate drepturile, plătindu-i-se, conform legii, drepturile băneşti de care a fost privat.
(4) Procurorul General poate fi eliberat din funcţie înainte de expirarea mandatului de către Parlament, la propunerea Preşedintelui Parlamentului, în cazurile prevăzute la alin.(1) lit.a), b), g), h).

Tot din dorința de a face „ordine” în țară, liberal-democraţii au contestat legea privind sistemul electoral mixt, adoptată săptămâna trecută, cu votul lor! La propunerea deputaților PLDM, Legislativul a creat o comisie specială care va examina impactul pe care îl vor avea noile reglementări asupra alegătorilor.

Dar, cel mai absurd, este intenția ex-premierului Filat de a ataca la CEDO decizia Curții Constituționale, în urma căreia nu a mai putut fi numit în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

Mai pe scurt, Filat inteționează să dea în judecată statul Republica Moldova, iar cu ajutorul lui Voronin, vrea să facă „ordine” în țară. Defapt, vrea să se răzbune pe foștii aliați, pentru că a rămas fără funcție.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole