Filat, şantajul politic şi contrabanda

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Halucinant. Neverosimil. Exact ca într-un roman de-al lui Franz Kafka. După ce a denunţat acordul de constituire a AIE, după ce a desfăcut alianţa de guvernământ, premierul Vladimir Filat spune că nu are de gând să demisioneze din fruntea Executivului pentru că asta va însemna „începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate”. Ba mai mult, Filat anunţă că „PLDM este gata să continue dialogul, să identifice soluţii împreună cu colegii de alianţă pentru ca să depăşească această dificultate în politica Republicii Moldova”.

Păi, care colegi din alianţă, care alianţă, dacă chiar el a distrus AIE prin denunţarea acordului de constituire a acesteia? Şi dacă a distrus AIE, cum poate să nu-şi prezinte demisia? Guvernul Filat a fost investit în funcţie prin voturile celor trei componente ale AIE: PLDM, PD şi PL. Respectiv, dacă această coaliţie de guvernământ s-a prăbuşit, este corect să demisioneze şi Guvernul instalat de aceasta, căci pentru investirea Guvernului Filat a votat nu doar PLDM, ci şi PD, şi PL.

Faptul că Filat nu vrea nici în ruptul capului să demisioneze demonstrează că acesta este lipsit de orice scrupule, este total amoral. Este adevărat că nici liderii PD şi PL, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, nu au manifestat prea mult fair-play în acţiunile lor de până acum. Acest lucru îl putem afirma despre toată clasa politică moldovenească, care nu poate fi suspectată de prea multă moralitate. Dar Filat îi depăşeşte cu mult pe toţi luaţi împreună. El vrea ca, prin denunţarea acordului de constituire a AIE, să absolvească partidul său de responsabilitatea guvernării, să se detaşeze de foştii săi aliaţi politici, pe care să-i facă vinovaţi de eşecurile co-guvernării în cadrul AIE, eşecuri care, de fapt, îi aparţin lui Filat, pentru că, în mod efectiv, fiind prim-ministru în această ţară, el a guvernant, şi nu Marian Lupu sau Mihai Ghimpu. Adică Filat vrea să pună responsabilitatea pentru felul în care a guvernant chiar el pe umerii lui Marian Lupu şi ai lui Mihai Ghimpu şi, în acelaşi timp, tot el să continue să guverneze, pentru că, vedeţi bine, o declară cu text deschis, nu vrea să demisioneze.

Nu am manifestat niciodată prea multă simpatie pentru Marian Lupu, mai ales că, de multe ori, este şi greu să înţelegi ce vrea acest politician, prea lesne şi prea des se răzgândeşte, azi vorbeşte limba română, mâine – limba moldovenească, azi e cu roşii, mâne e cu albaştri, şi nu se ştie cu cine va fi poimâine. Şi, în special, nu-mi place Marian Ilici pentru că prea multă importanţă îşi dă, prea strident vibrează admiraţia pentru propria persoană în vocea sa. Dar, spre deosebire de Vladimir Filat, care a declarat că nu demisionează nici în ruptul capului, Marian Lupu este totuşi bărbat pentru că s-a arătat gata să renunţe la mandatul de preşedinte al Parlamentului concomitent cu Vladimir Filat, care să-şi depună mandatul de prim-ministru.

De ce nu vrea să demisioneze Filat? Am spus-o până acum şi vă mai povestesc o dată: pentru că vrea să guverneze cât mai mult posibil, pentru că orice zi în care se află în fotoliul de prim-ministru înseamnă milioane şi milioane de euro, făcute prin instituirea şi menţinerea controlului asupra a tot felul de circuite economice şi financiare, afaceri private şi de stat, licenţierea a tot felul de activităţi economice, în special, de import şi export, contrabandă cu ţigări şi cu alte produce. Nu cred că cineva se mai îndoieşte de faptul că aşa înţelege Filat să guverneze în Republica Moldova, mai ales după ce o ţară întreagă a avut posibilitatea să-l audă cum discută la telefon cu şefului de Fisc, indicându-i pe cine să impoziteze şi pe cine să scutească de impozite, pe cine să amendeze şi pe cine să-l absolve de amendă, pe cine să-l ajute şi cui să-i blocheze conturile, adică să-l nimicească ca agent economic.

Vladimir Filat speră că Lupu şi Ghimpu nu vor iniţia procedura pentru acordarea votului de neîncredere Cabinetului de miniştri, că nu vor îndrăzni să-şi retragă miniştri din Guvern pentru că asta poate conduce la declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, iar responsabilitatea le-ar putea reveni anume Partidului Democrat şi Partidului Liberal. Iată de ce Filat, după ce a desfăcut AIE, nu vrea să demisioneze. De fapt, Filat practică şantajul politic, adunând totodată milioane din afacerile pe care le învârte graţie faptului că se află la cârma Guvernului.

Acum rămâne de văzut cât timp Ghimpu şi Lupu vor tolera această situaţie. S-ar putea să nu dureze prea mult.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii