Filat pune şah la AIE. Harbuz, anticipate şi mat?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cei care prietenesc cu logica şi măcar niţel cu matematica înţeleg din evenimentele ultimelor săptămâni că din nou se coace controversatul harbuz. Dacă o să încercaţi să spuneţi că nu e aşa, atunci n-o să puteţi formula un enunţ corect şi din punct de vedere matematic. Fiecare componentă a AIE luată în parte nu valorează electoral nimic mai mult decât un partid de opoziţie, mai ales după o guvernare dezastruoasă.

Filat şi strategii săi nu au cum să nu înţeleagă asta şi nu pot examina eliminarea unui aliat-concurent din AIE de la guvernare decât la pachet cu guvernarea în tandem cu PCRM. AIE înseamnă inclusiv PDM, cu tot cu Vlad Plahotniuc, care e şi membru al consiliului AIE şi Filat avea (sper) capacitate de exerciţiu deplină atunci când semna Acordul de constituire a AIE.

Nu zic că e rău sau e bine, dar a încerca să votezi împreună cu opoziţia comunistă demisia lui echivalează logic cu reformatarea guvernării, or matematic PLDM nu poate guverna la moment într-o altă formulă de alternativă decât împreună cu PCRM. E unica deducţie corectă din punct de vedere logic. Mascarada de genul „noi votăm numai oleacă cu PCRM, dar suntem pentru păstrarea AIE” poate fi mai credibilă atunci când e vorba de un proiect social-economic al opoziţiei spre exemplu, dar nu atunci când e vorba de funcţii.

Scenariul este de fapt plictisitor de asemănător cu cel din 2011. Brusc Filat începe paranoic să caute pretexte pentru ineficienţa actului de guvernare şi se împiedică din nou de concurentul său nr.1 din business, de parcă el ar fi altcineva decât aliatul său politic. Controversatul harbuz este fapt împlinit, în unele raioane chiar cu acte în regulă. Evenimentele ultimelor săptămâni au demonstrat că acum AIE nu mai este funcţională nici la nivel central, mai ales că asta dă de înţeles chiar componenta ei majoritară, harbuzul fiind unica alternativă posibilă.

În condiţiile în care Filat n-a dat dovadă niciodată de prea multă fantezie în promovarea sloganelor electorale: „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”, „Moldova fără sărăcie”, PLDM pare să lanseze un nou slogan, „Moldova fără Plahotniuc, Moldova fără AIE”. Acţiunile coordonate ale zilei de ieri ale fracţiunii comuniştilor şi cea a liberal-democraţilor denotă că acesta nu e doar sloganul PLDM.

Respectiv, nu ştiu dacă şi harbuzul poate fi mult timp funcţional, or cei doi Vladimiri din harbuz sunt deja cunoscuţi prin lipsa capacităţii de a negocia şi ceda, mai ales că PCRM nu face un secret din faptul că vrea alegeri anticipate. Să însemne asta că prin coacerea harbuzului şi Filat merge pe acest scenariu? De ce nu? Haosul şi apele tulburi sunt cea mai bună soluţie atunci când eşti eficient la guvernare doar în ceea ce ţine de umplerea propriilor buzunare… Astfel va apărea o altă scuză pentru dezastrul social. Dincolo de Plahotniuc, acum va fi din nou şi criza politică, un refren ideal, pierdut odată cu alegerea anul trecut a Preşedintelui.

Dacă ar fi sinceri până la urmă, liderii din AIE ar recunoaşte că alianţa de guvernare a fost închegată în 2009 mai mult împotrivă decât pentru. Împotriva PCRM mai mult decât pentru integrare europeană. Împotriva viziunilor şi ambiţiilor fiecărei componente mai mult decât pentru a realiza un program comun de guvernare. Am văzut cât au durat chinurile naşterii atât a AIE-1, cât şi a AIE-2. Dacă n-ar fi existat teama de Voronin şi drogurile financiare de la UE nu ştiu dacă se trecea de faza negocierilor prelungite pe „valori şi principii”. Din replicile date ieri de către componentele AIE am înţeles că niciuna din ele nu pun nici un preţ pe această alianţă.  Al naibii de responsabil! Şobolanii fug de pe corabia care se îneacă!

Nu voi vărsa nici o lacrimă la moartea acestei entităţi politice, indiferent dacă va fi naturală sau prematură! Nu cred că vor fi bocete nici în societate! Cine însă îşi asumă răspunderea pentru aproape un mandat plin de aflare la guvernare, timp în care autorităţile statului au ajuns la cel mai redus nivel de credibilitate în societate? Cine va răspunde pentru contrabandă, corupţie, atacuri raider şi alte „poveşti de succes” ale AIE? Dacă nu penal măcar… politic!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole