Filat, prins în capcane. Cochetarea geopolitică – pericol pentru un stat de la periferia imperiilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

UPDATE 14.00 (vezi în subsolul textului)

Primul-ministru, Vlad Filat s-a prins, din păcate, în două capcane destul de periculoase. Pe 5 septembrie mă întrebam pe vox.publika ce capcane îl aşteaptă pe Vlad Filat în Federaţia Rusă, subliniind două domenii: energetic şi dosarul transnistrean. Astăzi deja unele instituţii media vorbesc despre unele capcane în care a picat premierul moldovean. E vorba de „capcana energetică” întinsă cu abilitate de Moscova, dar şi „capcana Şevciuk”, pregătită de unii strategi de la Kremlin, cu realizarea practică a liderului de la Tiraspol. O să mă explic.

Voi porni de la principiul non-confruntării cu Rusia şi promovarea unei politice care reiese din interesele strategice ale Republicii Moldova. Rusia doreşte neaplicarea pachetului trei energetic european, care presupune interzicerea companiilor care livrează resurse energetice să deţină şi reţele de distribuţie, aceasta pentru a evita situaţiile de monopol. Or, Compania MoldovaGaz, pachetul majoritar al căreia este în proprietatea Gazprom, importă gazele ruseşti şi are în proprietate reţelele de distribuţie. Era foarte clar că pentru a negocia un Acord energetic cu Rusia, inclusiv un acord privind livrarea de gaze Republicii Moldova, Rusia are nevoie de anumite garanţii. Pentru a oferi aceste garanţii, Moldova era obligată mai întâi de toate să aibă o înţelegere cu UE privind derogarea de la realizarea pachetului trei energetic, apoi să facă o ofertă Rusiei. Filat însă a făcut o ofertă, de a amâna cu patru ani implementarea documentului, fără a avea această înţelegere cu UE. Această opinie este bazată pe informaţia din comunicatul de presă al Guvernului despre întâlnirea delegaţiei moldoveneşti, pe 19 septembrie, la Bruxelles, cu Comisarul european pentru energie, Gunther OETTINGER. Din acest comunicat sec, despre colaborarea energetică moldo-europeană aflăm următoarele: „au fost abordate subiecte ce ţin de colaborarea moldo-comunitară în domeniul energetic, făcîndu-se referire la rezultatele acestei colaborări pînă în prezent, dar şi la perspectivele de viitor„. La întoarcere de la Bruxelles premierul Vlad Filat a fost întrebat de jurnalişti dacă Moldova a propus Uniunii Europene renunţarea la pachetele doi şi trei, aşa cum a cerut Rusia. Întrebarea l-a deranjat pe şeful Guvernului, care a răspuns ceva de felul: „poate mai bine mă întrebaţi ce am discutat la Bruxelles” (de altfel, o practică nocivă de a da lecţii jurnaliştilor, cum şi ce să întrebe politicienii, lucru care ar fi dur taxat în occident). Un alt argument este şi interviul de ieri pentru Europa Liberă acordat de şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel. El a dat de înţeles că UE este gata să ajute Moldova, însă deocamdată nu a fost identificată o soluţie. Dirk Schuebel: Cum am mai spus, sper să găsim o soluţie, o derogare pentru aplicarea unor prevederi ale pachetului energetic, anume cele care se referă la separarea companiilor de gaze, care să fie acceptabilă pentru toate părţile şi să ajute Republica Moldova să încheie un contract (privind importul ) de gaze cu Federaţia Rusă şi poate nu unul pe termen scurt ci pe termen lung, care să dea o anumită siguranţă ambelor părţi.”.

Mai mult, în timpul ultimei vizite la Bruxe lles a premierului, Vlad Filat, delegaţia moldovenească s-ar fi întâlnit cu un înalt oficial european, discuţiile cu care nu au fost reflectate de serviciul de presă al Guvernului. Singurul comunicat de presă de la Bruxelles avea următorul titlu: Prim-ministrul Vlad FILAT, aflat în vizită la Bruxelles, a continuat discuţiile cu oficialii europeni privind agenda de integrare europeană… „A continuat” înseamnă că a mai discutat cu cineva. Sursele mele de la Bruxelles mi-au zis că e vorba de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Dacă e adevărat, atunci de ce această întâlnire a trecut „în tăcere”? Aceleaşi surse mi-au zis că discuţia a fost una complicată pentru delegaţia moldovenească, căreia i s-a vorbit despre pericolul „jocului duplicitar”.

Repet concluzia: Moldova trebuie să negocieze cu Rusia, inclusiv o posibilă derogare de la pachetul trei, însă mai înainte să convină cu partenerii europeni propunerile pe care le facem Moscovei. Mai mult, sunt necesare şi anumite garanţii din partea Rusiei, că după aplicarea derogării nu vor cere alta, apoi alta, iar preţurile să rămână „la nivel european”.

Cea de-a doua capcană în care s-a prins Vlad Filat este una şi mai regretabilă. Noua administraţie de la Tiraspol a mimat o deschidere faţă de Chişinău pentru a-şi realiza nişte obiective „interne”, premierul de la Chişinău a prezentat relaţia lui cu Evgheni Şevciuk drept una „prietenească” (au fost împreună inclusiv la mănăstire, pe muntele Athos). Săptămâna trecută Şevciuk a tras o ţeapă bună Chişinăului, dar în special lui Filat. Liderul de la Tiraspol a semnat în ziua întâlnirii cu Filat un „decret privind introducerea taxelor de import pentru mărfurile moldoveneşti”. Era firesc ca primul-ministru se se simtă ofensat, el şi-a exprimat regretul că partenerul său de dialog „nici nu l-a anunţat desrpe aceasta”. E greu de crezut că cei doi nu au abordat acest subiect, în contextul în care Nina Ştanski scria pe o reţea de socializare că tema taxelor este discutată „din noiembrie 2011”. Să admitem însă că Şevciuk „a tăcut” despre aceasta la întâlnirea cu Filat. Atunci ce fel de „partener de încredere” mai poate fi considerat după aceasta ?

Şi Rusia a dat de înţeles care este „importanţa Chişinăului şi a Tiraspolului” ca şi parteneri de dialog. După vizita de trei zile în Rusia a lui Vlad Filat, a urmat imediat o vizită de aproape o săptămână a lui Evgheni Şevciuk. Este adevărat, Filat s-a întreţinut cu preşedintele şi premierul Rusiei, în timp ce Şevciuk a fost plimbat pe teritoriul Rusiei de către reprezentantul special al şefului de la Kremlin, Dmitri Rogozin. Şevciuk a avut şi un discurs într-un comitet din Dumă, i s-a prezentat „moşi rossiiskoi armii„, iar Rogozin prezenta „din greşeală” Transnistria ca şi „stat independent”.

Nu poate fi trecută cu vederea întâlnirea Filat-Şevciuk la Reşedinţa de stat a Republicii Moldova, locul unde se întâlnesc demnitarii moldoveni cu oficiali străini . Nu ştiu cui îi aparţine ideea de a-l primi pe Şevciuk la Reşedinţa de stat şi scoaterea drapelului Moldovei, dar şi …schimbarea stemei ţării cu un tablou banal, dar ideea nu mi se pare inspirată.

Concluzia: cu cei de la Tiraspol, respectiv patronii din Rusia, trebuie de negociat foarte prudent, pentru a evita situaţii în care noi demonstrăm prea mare deschidere şi primim drept răspuns „posturi vamale”  suplimentare, „taxe pentru mărfurile moldoveneşti”, apeluri de „nesubordonare faţă de poliţia moldovenească” etc.

UPDATE 14.00

Am primit acum o informaţie de la un jurnalist din România, care a încercat să afle opinia Comisarului eoropean pentru energie despre solicitarea premierului, Vlad Filat. Răspunsul dat de către un angajat al secretariatului a fost următorul : deocamdată la secretariat NU a parvenit oficial o astfel de solicitare. Dacă va fi formulată o cerere oficială, ea ar putea fi examinată la Consiliul UE la nivel de miniştri ai energeticii, pe 18 decembrie.

Comentarii