Filat nu ți-i silă de atâta eu? Plahotniuc îi va face prohodul și, dacă nu trișează, va fi un promotor al unirii celor două state românești. (Fragment din cartea despre Filat)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Evident, nu se putea altfel. Poza în trei – Kerry, Leancă, Filat făcea parte din scenariul liberal-democrat de propulsare a defunctului premier în avanscena politică a R.Moldova.

Mă rog, se apropie Congresul, lumea e în derută, imaginea” șăfului” e mai mult decât șifonată în condițiile în care Plahotniuc discută intens cu electoratul. Atât de captivante sunt dialogurile cu masele, încât acesta uită să mai și scrie ceva pe blogul său.

Plecarea ”în norod” a lui Plahotniuc trebuie să-l pună în gardă pe Filat, întrucât s-ar putea să-i facă o surpriză de proporții și să mobilizeze exemplar electoratul în vederea modificării codului electoral.

Aici Plahotniuc i-a ars o palmă usturătoare rivalului său de moarte.

Următoarea campanie a democraților se va desfășura sub semnul modificării codului electoral pe care liberal-democrații nu au dorit să o opereze în actualul parlament.

Argumentul lor că nu permite Comisia de la Veneția, nu ține. Punctul de vedere al Curții este consultativ. Deci, bucuria s-ar putea să le treacă în scârbă.

Chiar dacă următorul corp de deputați va fi ales pe listele de partid, democrații au șansa să acumuleze cele mai multe voturi, datorită includerii în programul electoral anume a acestui paragraf – alegerile în circumscripții care să prevadă:

1. Responsabilitatea directă a deputatului în fața unui număr concret de alegători;

2. Posibilitatea revocării deputatului ales în cazul în care nu respectă promisiunile date;

3. Curmarea traseismului politic;

Oamenii s-au săturat de ”spiscă” și o nouă promisiune de a schimba starea de lucruri cu un nou corp de deputați, fără vechii lideri, învechiți în rele, după cum este Diacov, poate deveni un MARE PROIECT al SCHIMBĂRII.

În acesta situație partida unionistă va avea de câștigat enorm, deoarece nu există personalitate care să nu înțeleagă că 20-30 de ani, până vom fi admiși în UE, este o veșnicie pentru tineri.

Ei deja sunt conectați la valorile europene prin România și nu vor să dea vrabia din mână pe cea de pe gard. Ei vor avea candidați la funcția de deputați, având șansa de a reedita mișcarea de eliberare națională din anii 90 ai secolului trecut.

Să revenim la poza lui Filat, însă.

Ce trebuie să înțeleagă un simplu muritor – că Filat e veșnic, deși corupt, că fără participarea lui în țara aceasta nu mișcă nimic. Noi vom înceta să mai existăm, de aceea sărăcia la care ne-a adus Contrabandistul s-ar putea să ne pară un rai dacă nu-l ascultăm.

Trec vertiginos peste afirmațiile lui Filat despre subiectele discutate pe care și le asumă. Aceasta vizează cumsecădenia lui, ca să nu mai vorbim despre modestia pe care nu o are.

Modestia în politică este un element obligatoriu. Îi aduc lui Filat un singur exemplu de modestie. Henry Kissinger, probabil al doilea politician al planetei după Winston Churchill, a eliminat din filmul documentar despre el, realizat de BBC, toate propozițiile care conțineau îmbinările ” au am făcut”, ”eu am acționat”, ” eu am dispus”.

Ce vrea Filat? El vrea să inducă electoratului falsa impresie că acordurile parafate la Vilnius sunt meritul exclusiv al PLDM.

Mai mult, el vrea să mintă electoratul că ortacii lui sunt responsabili de semnarea Acordului de Asociere și, deci, ceilalți membri ai coaliției trebuie să conștientizeze că de ei, citește Filat, depinde parcursul european al R.Moldova. Aladar, trebuie să le sufle mereu în borș.

Cu alte cuvinte, fără a crea un bloc electoral, PLDM vrea să îi cotonogească pe ceilalți cu un document prost negociat, discutabil sub toate aspectele.

Vreau să-l văd pe Filat explicându-le oamenilor din sate diferența dintre un homosexual care beneficiază de toate drepturile aici la noi și un creștin care muncește din greu în Rusia, fără drepturi, ca să-și întrețină familia, dar și pe ciracii Contrabandistului, aflați la guvernare.

Mai vreau să-l aud explicând cum R.Moldova, un stat neutru, va trimite ostași pentru a participa în calitate de pacificatori la conflictele militare, statul neavând posibilități de a se apăra în cazul declarării unui eventual război de către țara pe teritoriul căruia a trimis militarii.

Așadar, faptul că Filat a intrăt fără săpun în toate locurile eșichierului politic, încercând să declanșeze un nou război mediatic împotriva comuniștilor, erijându-se în salvatorul nației, nu prinde.

Faza cu ajutorul pe care l-a acordat Băsescu rușilor, vorbind despre unire ca despre un nou proiect politic l-a discreditat.

Dacă avea clara înțelegere a perspectivelor istorice și politice, Filat se sacrifica pentru binele acestui popor și apropia momentul istoric al unirii. Am spus, însă, pentru acest om patriotismul echivalează cu banii. Cu cât mai mulți ai, cu atât mai patriot ești.

De aceea s-a ferit să precizeze că Secretarul de Stat american anume aceasta a afirmat: Vrem să vedem reforme, eliminați flagelurile – corupția și justiția partizană sacului cu bani – și veți avea sprijinul nostru.

Vedem mari figuri ale României după gratii. La noi abia bate vântul adevărului, iar Filat deja începe să se sulemenească, începe să se bage în sufletul tuturor liderilor care vin la noi pentru a scăpa de răspundere,fiind, totuși demis pentru corupție.

El nu vrea la guvernare oameni onești, cu mandatul direct al cetățenilor, fiindcă aceștia îi vor da arama pe față.

De aici și ura lui patologică pentru unire care în R.Moldova are conotațiile luptei pentru adevărul istoric, dar și a celei împotriva fărădelegilor la care s-a dedat Filat în timpul aflării la două guvernări când a pri(h)vatizat tot ce a mișcat în țară.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole