Filat nu-l va putea duce pe Timofti de frânghiuță la Soci, fiindcă el nu a fost la Vilnius. Refuzul lui Timofti de a fi țap ispășitor l-ar putea face pe Filat președinte cu aramă pe față. Cartea va fi interesantă.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am scris că echipa mediatică a lui Timofti este extrem de nepregătită, ca să nu spun proastă, în materie de jurnalism diplomatic.

Corman a fost cel care i-a bătut obrazul lui Timofti că trebuie să fie atent ce mai spune vis a vis de ruși. Șeful statului a afirmat că R.M. trebuie sa negocieze direct cu Moscova eliminarea conflictului din raioanele estice și că americanii ar putea să ne ajute în securizarea Transnistriei.

Mai apoi Filat, presupusul Păpușar al lui Timofti care l-a adus în fotoliu cu prețul sacrificării pentru vecie a lui Dodon, a dat de înțeles că președintele care trebuia să fie de Condrița, îi încurcă și mai mult cărțile în relația cu Plahotniuc.

Concluzia se impune – la președinție se face politică sub ”oghial”, iar acesta e găurit de șobolani, noi având posibilitatea de a observa procesul conceperii politicii de mahala.

De ce spun așa și nu altfel?

Mai ales în subiectul fierbinte al americanilor din Transnistria, era imperios necesar să urmărim imediat tema dezvoltată în interviuri, mari conferință de presă, astfel ca reporterii să poată analiza subiectul.

Oricum, șeful statului, Comandantul Suprem al Forțelor Armate, garantul Constituției, era obligat să ne demonstreze că nu spune la întrevedere ceea ce a visat peste noapte. Sau, dacă și o face pentru a afla punctul de vedere al celeilalte părți după cum a fost în cazul Secretarului de Stat al SUA, linia de subiect nu era scoasă în evidență pentru presă. Rămânea să fie preluată imediat de mass media după discuții la o cafea cu anturajul lui Timofti.

Aceasta am aflat în stagiile mele în SUA și China, aceasta am citit în mai multe cărți despre crearea imaginii unui șef de stat.

Timofti, însă, nu este deschis presei. Pentru reporterii avizi de informații mai mult vorbește soția sa decât el.

Vina, desigur, este a echipei care nu se arată capabilă să-l convingă că, dacă a spus ”A”, este obligat să spună pentru mass media, și ”B”.

Sau, mai degrabă, atât Timofti, cât și kolhozul de lângă el, nu-și dau seama de complexitatea problemelor și de sarcina unui șef de stat care constă în a nu-i transforma pe cetățeni în ostateci ai războiului rece.

În condițiile extrem de dificile ale R.M ., cel mai sărac stat din Europa, cu o conducere oligarhizată și cu migranți în toate statele lumii, dar mai ales în Federația Rusă, nu te dedai amatorismului, făcând declarații fără acoperire.

Astfel, am mai aflat recent că Timofti nu se va deplasa la Soci, la Jocurile Olimpice.

Și iarăși nu s-a comentat. Răspunsul serviciului de presă al lui Timofti, adus de un ins plin de sine, dar suficient de mediocru, a fost ca Timofti nu comentează.

Dar declarația aparține unui șef de stat, membru al CSI și are efectul unei bombe cu rază lungă de acțiune dacă la Soci nu se va deplasa nici Leancă, secundat de Filat.

În condițiile în care Ucraina a dat peste cap planul polonez al Parteneriatului Estic, iar Jocurile Olompice de la Soci nu durează o veșnicie, și după aceasta străzile Chișinăului ar putea fi pline de gasterbaiteri , căci începe sezonul construcțiilor și Moscova poate să nu-i primească, trebuie să-ți asumi toate riscurie.

În atare situație, va fi periclitată semnarea Acordurilor, parafate la Vilnius.

Deci, cât nu-i târziu, echipa prezidențială urmează să se adune și să precizeze că Timofti se va duce la operație în această perioadă, ( a mai fost).

Așa a spus ministrul de externe Mihail Kogălniceanu când nu a vrut să semneze cedarea Basarabiei.

De fapt, există a doua fațetă a problemei: Timofti s-a răzbunat pentru faptul că Filat l-a lăsat acasă să dea la vaci și la cai, neluându-l la Vilnius. De ce ar fi țapul ispășitor al lui Filat și să plece la Soci.

Timofti a rămas pe poziții. Dacă e așa, strategia lui Timofti este strălucită. Numai că trebuie să fie adusă motivația în care nu va crede nimeni, dar o va lua de bună.

Și dacă la Soci nu se deplasează nici Merkel, vom asculta explicațiile lui Leancă, pragmaticul. Vom afla ce l-a determinat să plece la Soci, ca să aplaude evoluția celor opt sportivi care vor evolua sub flamurile tricolorului.

Scenariu de viitor. Comuniștii, desigur, vor cere demisia lui Timofti și acesta o va prezenta. Ca să salveze țara de catastrofă, Filat, rugat mult, în campanie masivă, va satisface cererile poporului și va accepta funcția de președinte.

Iarăși se va negocia, iarăși se va juca la două capete.

Trebuie să acceptăm și o reapariție a HARBUZULUI, căci în R.Moldova e posibil orice. Iar Filat, știți bine, e Contrabandist dar nu politician.

Comuniști sunt ultimul as pe care îl mai poate scoate din mânecă. Este adevărat, Voronin din moșneag, precum îl consideră Filat, trebuie sulemenit și transformat în Făt – Frumos fiul lui Filat.

Numai că el, Voronin, trebuie să accepte miraculoasa transformare.

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole