Filat nu cunoaște proverbul ”pielea rea și răpănoasă ori o bate, ori o lasă”? (Fragment din cartea ” Căderea Armaghedonului”)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu știm cine trebuie să-l mai facă atent pe Filat și scula sa, Leancă, asupra faptului că tranzacțiile de pe piața financiar-bancară se cuvine să fie transparente ca aceștia să procedeze neîntârziat la reexaminarea privatizării BEM și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.
Directorul de țară al Băncii Mondiale, Qimiao Fan, i-a spus tranșant acest lucru președintelui Nicolae Timofti care, jurist fiind, are obligația de a supraveghea procesul, readucând astfel încrederea populației măcar în unul dintre capi.

Timofti, însă, a înghițit gălușca moldovenește și le-a scăldat pe toate în problemele limbii, a înfierat comuniștii care nu vor mai reveni la guvernare dacă e să trecem în revistă declarațiile de ultimă oră ale lui ”parcă este, parcă nu-i”.

Culmea cinismului, acest președinte, care trebuie să pună în balanța adevărului acțiunile celorlalte ramuri ale puterii, nu face nicio declarație vis a vis de faptul că Guvernul a ignorat recomandările Băncii Mondiale de a participa la capitalizarea Băncii de Economii.
Timofti crede ca un naiv că după Vilnius în R.Moldova vor începe a umbla dulăii europenei cu colacii în coadă și lumea va uita de lipsuri și nevoi.

El se ferește să ceară atragerea la răspundere penală a celor care se fac vinovați de aceste tranzacții mârșave. Nu a suflat o vorbă nici la mitingul organizat de cei doi oligarhi pentru a-și lustrui imaginea, cu toate că această ”tusovkă” trebuia să fie anticipată de revoltele masive ale populației.

Cel puțin aceasta ne sugera ambasadorul Germaniei în R.Moldova care este convins că într-o democrație autentică forțele sănătoase ale societății mușcă mâna care o fură, dar nu o sărută, după cum s-a întâmplat pe 3 noiembrie, curent.

Este și mai mare tupeul lui Leancă. Înloc să vină cu explicațiile de rigoare, să-și bea paharul cu cucută pentru asemenea gen de ”afaceri” în numele stăpânului, el declară fariseic că UE ” ne invită la un prânz, care îi costă 60 de milioane de euro. Ne pun anumite condiţii. Este o presiune de care noi avem nevoie fiindcă în societatea noastră de cumetrism uneori trebuie să fie o incizie din afară”.

Iar Timofti, Leancă, Filat, Plahotniuc, Lupu și toată liota lor să înfulece mai departe, lăsând poporul să suporte ”incizia din afară”.

UE s-a convins că, atunci când a acceptat tacit crearea AIE, a greșit lamentabil și după Vilnius va trebui să contribuie realmente la eliminarea gangsterilor din politica moldovenească.
Aceasta cu atât mai mult, cu cât apetitul oligarhilor va crește pe motiv că R.Moldova nu va fi invitată în anii imediat următori în UE. Iar tentația lui Filat și Plahotniuc va fi, negreșit, de a mai atrage ”investiții” rusești, care deopotrivă cu armata 14-e ne vor subjuga definitiv.

Nimic sfânt

Pentru nimeni nu este un secret faptul că la ora actuală, un număr tot mai mare de moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului intră în posesia pașapoartelor românești, rusești și ucrainene. Procesul de obținere a cetățeniei ruse este extrem de intens în Transnistria. Bunăoară, mișcarea de tineret ”Prorâv” declară fără a se sinchisi prea tare de oficialii de la Bruxelles, că una dintre principalele direcții de activitate, circumscrisă preocupărilor sale constă în eliberarea pașapoartelor tinerilor din stânga Nistrului. Ruși acordă cetățenie oricui dorește folosind în aceste scopuri, inclusiv sediul partidului Liberal Democrat al naționalistului rus Jirinovski.
Nu l-am auzit măcar o singură dată pe Filat să deschidă gura și să se revolte împotriva acestei stări de lucruri, cu toate că, în virtutea sa de fraier, se laudă că are strânse legături cu liderul autoproclamatei r.m.n., Șevciuc.

Înloc să organizeze întrevederi cu tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, să acorde burse peste hotare tinerilor dotați, să deschidă un canal de televiziune comun, care ar pune bazele unui dialog al viitorului, Filat a preferat meciurile de fotbal și concertele la care s-a deplasat în pereche cu Șevciuic, coborând în bernă tricolorul.
Lacom, mereu setos de mărire, Filat a monopolizat, practic politica externă a R.Moldova.

Un argument sigur în favoarea afirmației îl constituie reproșul lui Mihai Ghimpu care l-a învinuit absolut întemeiat de faptul că nu au discutat, practic niciodată, în AIE problema regiunii secesioniste.

Mai mult, Filat, care a nenorocit acest popor cu declarațiile sale iresponsabile, urmate de scandaluri, nu a cerut niciodată Burxelului să exrecite presiuni asupra Moscovei direct, refuzând limbajul esopic, în vederea neadmiterii susținerii regiunii secesioniste și retragerii armatei 14-e din regiune.

Din cauza faptului că Filat încă nu înțeles cu cine vrea să semene mai mult, el nu i-a cerut niciodată președintelui Comisiei Europene, Barozzo, să avertizeze Federația Rusă că, dacă nu va înceta să susțină regimul secesionist, ea va pierde autoritatea de partener credibil pe arena internațională. Mai mult, el nu-a cerut retragerea armatei 14-e la reuniunile CSI.
Înloc să umble frunza frăsinelului prin republică, Filat trebuie să organizeze conferințe, seminare în care să abordeze foarte serios problema posibilei recunoașterii de către Rusia a regiunii secesioniste. După cum se știe, Șevicuc, acest prieten al lui Filat a declarat că Transnistria va accepta să se unească cu oricine ( Ucraina, Rusia) numai nu cu Moldova.

Bloggerii în pană de idei

În final, să urmărim ce scriu cei doi bloggeri , mândria noastră națională. Plahotniuc este în acută criză de idei. El s-a oprit la mitingul din 7 noiembrie al comuniștilor și regretă amarnic că nu-i poate cumpăra.

Este adevărat, miza e foarte mare. Voronin-Tkaciuc au fost asigurați de Kremlin că au dreptate și că Bismark, neamțul reformator al rușilor va pune iarăși umărul la reformarea Rusiei. Oricum, potrivit marilor experți, deocamdată UE nu există. Există state mari, naționale care vor crea arhitectura unei lumi globalizate.

Cel mai mare stat al lumii, cu bogății care constituie secret de stat, dar și cu un deficit al sporului populației, este în visul de aur al unei națiuni care a părăsit și acum revine spectaculos în Rusia, cunoscând limba, obiceiurile și tradițiile.
Aceasta este coloana a cincea a lui Zbigniew Brzezinski. Oricum, e bine să se știe că Brzezinski l-a creat pe Osama ben Laden, nimicit apoi tot de americani cu un slogan înfiorător: ”Nu vă temeți! Toți murim!”.

Ce să mai vorbim despre Plahotniuc și Filat, despre Leancă, despre Timofti. Aceștia demult sunt predestinați. Ei se mai încurcă printre picioarele lumii acestea, deschizând ca și Filat spitale, unde nu se vor trata niciodată neamurile lui. Încearcă, în agonia lor, să ne convingă că trebuie să plătim pentru prânzul pe care-l iau cu oficialii europeni.

Basta! Poporul s-a revoluționarizat datorită internetului, dacă nu știau. O mică scânteie îi va mătura din cale ca pe un scai după cum spunea marele Grigore Vieru.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole