Filat la cheremul iluziilor pierdute în Pădurea Domnească și la vama Leușeni (Fragment din cartea ”Căderea Armaghedonului”)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În timp ce președintele Ucrainei ,Ianukovici, va efectua, la începutul lunii decembrie, o vizită oficială în Republica Populară Chineză de unde se va întoarce cu extrem de importante acorduri, Vlad Filat, prietenul lui Iu.Leancă, pe care și l-a făcut sculă, ne aburește.

Până a proceda la examinarea aberațiilor defunctului premier, să punctăm,totuși, mișcarea strategică a lui Ianukovici. El se va întoarce din China cu zeci de miliarde de investiții, care le vor demonstra birocraților de la Bruxelles că nu sunt buricul pământului și că există în această lume parteneri solvabili care nu dau fărâmituri ca să nu mori de foame, ci vin cu proiecte concrete.

Aceste proiecte investiționale îți taie respirația. Astfel , ucrainenii vor obține gaze din cărbune, pe care-l au în suficiente cantități, vor arenda ( nu vinde după cum cer lacomii din UE) întinse suprafețe pentru recoltarea culturilor cerealiere, vor edifica blocuri locative, artere de circulație.
A fost contracarat și așa-numitul pericol chinez – potrivit estimărilor, în Ucraina vor fi doar managerii proiectelor, în rest – forța de muncă va fi angajată din țară.

Vreau să vă amintesc – premierul chinez a spus la un important for economic de la Bucureșți ( vezi articolul din topul listei că ” România va fi un tigru al Europei, iar R.Moldova o feudă de-a lui Filat și Plahotniuc, condusă de Ciubais. E timpul să le dăm peste mâini în mod democratic.”

Conducerea RM a neglijat , însă, reuniunea, considerând, că nu este bine să fie împreună cu frații pentru a implementa proiecte investiționale triple, eliminând pe această cale sărăcia.
De regulă, în RM până nu se indică și mita pentru un proiect, lucrurile nu avansează.

Mai țineți minte discuția dintre ”șăf” (Filat) și șeful inspectoratului fiscal? Filat îi spunea direct cu cât să-l penalizeze pe un important investitor german care până la urmă aplecat. Aceasta , în termeni juridici se numește trafic de influență și imixtiune în acordurile semnate, ceea ce se pedepsește conform legislației în vigoare.
Despre prezentarea demisiei nu mai vorbim. Filat trebuia să o facă în primele cinci minute din momentul în care știrea a fost dată publicității.

De ce am adus exemplul Ucrainei? Pentru a-l readuce în simțiri din leșinul euforic pe Filat, care susține, nici mai mult, nici mai puțin, că integrarea R.Moldova în UE va conduce la eliminarea diferendului transnistrean.

Afirmația în cauză rătăcitul liberal-democrat o face pentru un post de radio care nu pune întrebări incomode.

Ipocrizia cea mai mare constă în faptul că reporterul pune întrebări din pod, pentru că nu a citit documentele parafate la Vilnius și, deci, nu poate confirma sau infirma justețea afirmațiilor lui Filat. Dar nu corespondentul este de vină, ci actuala guvernare care nu a publicat acordurile parafate.

Spuneam că Filat își permite să hălăduiască în nemărginita împărăție a ceea ce numim promisiuni deșarte ca să nu dăm termenul din psihiatrie.

Filat este bolnav de atâta muncă. În prefața interviului el o scaldă atât de grav în patetismul muncii, încât te întrebi cum de nu a transformat întreaga R.M, într-un lagăr de concentrare, unde toți muncesc pentru binele lui.

Nu văd și nu înțeleg, de ce nu a creat condiții pentru ca lumea să muncească. Credința și munca o să-l distrugă definitiv pe Filat care vede ușile UE larg deschise pentru RM, în timp ce noi le vedem închise în nas, deoarece nu se suflă o vorbă despre extinderea UE în următorii ani .
Ah da, cât pe ce să uit. Filat și acolo are protecție. El, cu aerul unui fraier politic, îi spune reporterului care-l întreabă:

Europa Liberă: Dar despre o perspectivă clară de aderare Bruxelles-ul deocamdată nu anunţă nimic?

Vlad Filat: „Dacă nu au fost spuse cuvinte, aceasta nu înseamnă că această perspectivă nu este pentru Republica Moldova…

Reporterii spun în asemenea momente ”no comment” sau tac. Obligația celui care face asemenea afirmații constă în faptul că trebuie să aducă argumente.

Filat nu le aduce. El are oamenii să la Bruxelles, după cum îl are pe vicepreședintele Joe Biden la Casa Albă, pe Angela Merkel în Germania, pe Vladimir Putin la Moscova.

Prietenia cu ultimul se ține pe maniera netradițională de a purta ceasul la mâna dreaptă.

Următorul prieten al lui Filat va fi secretarul de stat american, care le va spune exact ceea ce le-au zis și ceilalți demnitari – nu furați poporul, lichidați corupția și nepotismul, nu compromiteți organismele internaționale. Plecați!

Și mai ridicol este Filat atunci când afirmă că integrarea R.M. în UE va conduce la eliminarea diferendului transnistrean și la reîntregirea RM.

Nefiind o structură politică, ceea ce înseamnă că fiecare stat promovează independent politica sa, UE nu se poate implica în soluționarea conflictului. Mai mult, de vreme ce R.M nu cere , așa după cum insistat Voronin, înlocuirea forțelor militare ruse din zona de pacificare cu echipe civile sub auspiciile ONU, nu vedem statul reîntregit. S-ar putea ca Filat și liota lui să fi pus bazele recunoașterii Transnistriei.
Pentru mult timp înainte în lume vor exista state și nu structuri. În RM nimeni nu o cunoaște, nimeni nu-i spune lui Filat să nu se mai facă de râs cu asemenea afirmații.

Iată ierarhia – SUA,China, Rusia, Germania, Marea Britanie, Japonia, Franța. UE nici membru al Consiliului de Securitate ONU nu este. Deci, nu se poate implica în soluționarea conflictului și pentru acest motiv nu a inclus un paragraf despre conflictele înghețate la Vilnius.
Reporterii deja încep să ironizeze când îl aud pe Filat vorbind despre credință cu homosexualii în pridvor și despre muncă.

Devine de poveste și trebuie să înțeleagă lucrul acesta. Trebuie să plece. Să învețe, împreună cu Leancă și Gherman-Snegur arta diplomației. În acest sens le pot recomanda minunata carte a lui Kissinger ”Diplomația”. Kissinger, un mare neamț, spunea ”Puterea este afrodiziacul cel mai intens”.

Oare nu cu RM are de gând să se căsătorească degrabă Filat. Doamne, cu ce-am greșit în fața ta?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole