Filat îl numește ”țipălău” pe ambasadorul Germaniei. Lupu o ia razna . Contrabandistul nu trebuie să uite că am fost numiți și ”câini turbați”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Toată lumea a auzit și văzut cum ambasadorul Germaniei la Chișinău, Matthias Meyer, a criticat dur modul în care a fost privatizată Banca de Economii. Două au fost obiecțiile aduse guvernării de către diplomatul german.

El si-a exprimat nedumerirea că nimeni dintre cei care au luat credite neperformante nu a fost judecat și că  cedarea  pachetului de acțiuni al statului, al nostru, adică, a fost transmis , practic, în taină. Perioada a fost aleasă , de asemenea, una propice tranzacțiilor – fulger – atunci când parlamentarii se aflau în vacanță. ”La noi în Germania lumea ar fi umplut imediat străzile”, a opinat ambasadorul.

La noi străzile au fost pustii, fiindcă puterea oricum nu se interesează de problemele cetățenilor, visele și speranțele cărora  le-au  aruncat pe apa sâmbetei. Mai mult, puterea a apucat prăjina și, pentru a semna un nou acord cu FMI, a început a divaga la posturile de televiziune pe care le controlează.

Recent i-am văzut pe exponenții ei în sala de banchete a Palatului Republicii, unde au semnat toate documentele de constituire a monstruoaselor coaliții.

La o lună după mârșava tranzacție și – a făcut apariția și Marian Ilici Lupu, cel care, trădându-l cu lașitate pe Voronin după ce a obținut, practic, tot ce a vrut – și casă, și masă.

Argumentul lui în favoarea cedării de către guvern a pachetului majoritar de acțiuni este de-a dreptul ridicolă. Lupu a spus că statul a economisit bani pentru proiecte.

Mi se pare că lumea pentru Lupu a devenit pătrată. Sau cubică. R.Moldova are nevoie de zeci de miliarde de lei pentru proiecte durabile, iar Lupu crede că investiția rusească ne va ajuta. Face demagogie. Banii rusești nu ajută pe nimeni. Argumentele vin ceva mai jos, căci trebuie să vă spun că aici s-a mai produs și expertul în toate materiile de pe lume, dar mai ales în comerț și tranzacții vamale dubioase, Vladimir Filat.

Acesta a afirmat că toți cei care se pronunță împotriva tranzacției, ce nu poarte fi numită altfel decât jaf în plină zi, vor să tergiverseze cursul european al R.Moldova. Filat i-a nominalizat pe comuniști și pe alții, numindu-i tăpălăi.

Am trecut în revistă registrul reporterilor care au condamnat tranzacția de la BEM. Toți, dar absolut toți au avut cuvinte dure în adresa guvernării, a tandemului  Filat-Plahotniuc.

Personal am considerat că lumea trebuie să creadă în onestitatea afacerii. Dar atunci când credibilitatea guvernării este  minus ”0”, puterea de proastă calitate nu procedează la privatizări. Dacă o face, pierde alegerile. Am scris, imediat după ce Leancă s-a sinucis, politicește vorbind, articolul ”Elegie pe mormântul politic al Păpușarului și Contrabandistului” , în care am precizat că Rusia nu poate fi partener strategic al R.Moldova.

De altfel, lumea nu înțelege, unde ne duce, de fapt, Filat și Plahotniuc, la Kremlin sau în UE. Deci, nu problema privatizării se pune, ci cea a pașaportului investitorului, chiar dacă Germana și majoritatea statelor UE au  ales să naționalizeze băncile, aflate în această situație.  Mai arătam că lângă Germania, SUA, China arătam altfel.

Am scris în cartea ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii” că Ciubais care a nenorocit poporul rus cu vaucerele sale, a elaborat un plan diabolic de aservire economică a republicilor-surori. Planul urmărea readucerea lor pe orbita Kremlinului.

În guvernările sale Filat anume aceasta a făcut. Sau poate Filat vrea să-mi explice de ce rușii au impus embargou vinurilor moldovenești în condițiile în care tot ei au cele mai mari investiții în ramura vinicolă moldovenească?

Rușii ne vor lua calzi din pasa lui Filat și Plahotniuc. Gura lumii spune că  ar fi avut conturi în Băncile din Cipru, devenit un paradis fiscal pentru cei care se îmbogățesc peste noapte.

Ciprul a dat lumii o lecție amară. Cu oligarhii ruși și cei provenind din ex-republicile sovietice nu trebuie să faci afaceri. Bogățiile rusești riscă să distrugă Ciprul, anunțau cu litere de-o șchioapă publicațiile din  Occident, iar Germania a cerut  rezidenților ruși să contribuie la asanarea sistemului bancar. Cum au înțeles să facă vedem. Și-au retras banii încercând, contra unor șpăgi inimaginabile să-i plaseze în alte state.

Trebuie să se știe că Ciprul a fost în ultimii 20 de ani destinația preferată pentru miliardarii ruși, care au găsit în băncile cipriote un refugiu sigur pentru sume importante, de multe ori  de proveniență dubioasă, dar și o mașină eficientă de spălare a banilor proveniți din activități criminale.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete germane, publicat de revista  germană ”Der Spiegel rușii au depozitat în băncile din Cipru aproximativ 26 de miliarde  de euro, iar băncile cipriote sunt azilul spălării banilor mafiilor rusești.

Și tu, Valera?

Culmea, la conferința demagogică se afla și veșnicul președinte al Uniunii Ziariștilor, Valeriu Saharneanu, ticăloșit la școala superioară de partid de la Leningrad. Această gogoașă politică nu a suflat o vorbă în apărarea presei. Acum câțiva ani am scris în Jurnalul Național, ediție de Chișinău, articolul  ”Uniunea interesului personal” în care îmi exprimam profundul dispreț pentru Saharneanu, care în calitatea sa de director al departamentului știri și programe matinale de la Instituția din Dealul Schinoasei nu a spus un cuvânt despre greva pe care am declanșat-o noi, cei de la ”Moldova Suverană”. Ceream, în plină perioadă  de dezmăț comunist, decretarea limbii române drept limbă de stat și trecerea la grafie latină. Riscam să fim deportați, să nu mai ajungem acasă. Ni s-au alăturat toți  confrații. Era prezent și Ion Berlinschi, și Viorel Mihail, și Vsevolod Cernei, și Ion Hadârcă. Lipseau Vasile Botnaru , Alexandru Canțâr, Alexandru Dorogan, Constantin Marin și camerele de luat vederi ale lui Saharneanu.

Recunosc sincer, privesc cu un enorm dispreț la piruetele acestor intruși care-s mereu combativi, dau lecții, trădează. Despre aceștia spunem ”la vremuri noi, tot noi”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole