Filat, il capo di tutti capi

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Filat mai continuă să trăiască cu iluzia că memoria colectivă a oamenilor este scurtă și că îi poate manipula după bunul său plac. El chiar își imaginează că este unsul lui Dumnezeu pe această palmă de pământ, pe care l-a transformat într-un vad al hoților.

Nu am crezut nici pentru un moment că Filat este capabil să creeze o structură în care să se regăsească adepţii integrării europene a Republicii Moldova. Filat vrea să înceapă o nouă viață politică. Consideră că adepţii integrării europene a Republicii Moldova se regăsesc în diferire partide sau, în genere, nu sunt implicaţi politic. Acum, o lună, el se aventura să-i unească pe ”toţi acei care sunt gata să lupte pentru viitorul european al ţării noastre, astfel canalizând energia tuturor în una singură. Dar timpul trece și nimeni nu merge umăr la umăr cu el. Toți se feresc de el ca dracul de tămâie.

I-am spus odată ofițerului de presă al PLDM, Larisa Manole, că Filat în afară de bani, nu are nimic sfânt pe lume. Nu convinge. E artificial. Se comportă ca un fraier politic care își imaginează că toată lumea este o afacere din care trebuie să scoată bani.

Voi aduce un exemplu concludent. Atunci când îi trebuia, Filat cerșea de la mine interviurile. Ne-am prezentat, l-am filmat. Ne-am pus obrazul. Știm cum a privatizat, știm cui, presupunem cât s-a luat.

Când îmi aduc aminte cum a privatizat uzina de ciment de la Rezina, producția căreia era căutată pe piețele occidentale și că acum pajii lui ar putea lichida peliculele din arhiva televiziunii, mă întreb de ce se ascunde de adevăr. Doar astăzi când revoluțiile se fac prin net și nu te poți, practic, ascunde nici în vârful celui mai înalt stejar. Iar cimentul moldovenesc trebuie să ajungă pe Dunăre până în Austria… Și aici, la privatizarea acestei unități s-au comis fraude foarte serioase. Filat s-a ascuns, nu a vrut să vină în eter direct atunci când am realizat emisiunea despre privatizarea uzinei de ciment de la Rezina . Emisiunea am început-o cu următoarea propoziție: ”Domnilor, felicitări, de astăzi ați intrat în gura presei din R.Moldova!”
Filat, deci trebuia să fie în calitate de gazdă ospitalieră, să jure că privatizarea a fost efectuată corect. Nu a făcut-o, ca și în alte privatizări. Filat a tras sforile cu banii săi. S-a scârnăvit cu banii săi prin tot ce a avut mai bun mișcarea de eliberare națională, pe care a sufocat-o și trădat-o. Pe el nu-l mai crede nimeni. Nici chiar Plahotniuc atunci când au câte 24 de perechi de martori din mafia rusă ca parte la tranzacțiile lor mârșave.

Știu prea bine cum gândește Filat și credeam că are capacitatea de a învăța anumite lucruri. Dar este de o aroganță incredibilă. El, într-un interviu, acordat postului de radio Europa Liberă, devine Dumnezeu după ce a ruinat efectiv această țară după ce a adus, în anii guvernării sale, poporul la sapă de lemn. El vrea să-i pupăm mâna și să-i aducem flori și busuioc. Spune, fiți atenți: ” Eu sigur nu voi accepta să fiu prim-ministru în orice condiţie sau în condiţii impuse, care să ducă la paralizarea activităţii primului ministru sau a guvernului.”

Moralitatea în politică nu valorează atât de mult ca interesul naţional. Nu văd, însă nimic mai grav în a persevera acolo unde nu există cale de întoarcere. Să spui aşa ceva despre Filat şi să începi cu el negocierile e neverosimil. Nimeni altul decât Lupu tuna în direcţia lui Filat. „Atunci când domnia sa vorbeşte de mafie, se subînţelege mafia de la Fisc, mafia de la Vamă, de la achiziţii publice. Cum să lupte premierul cu mafia pe care însuşi o conduce? Cum să capituleze il capo di tutti capi ( şef al tuturor şefilor) în faţa celor pe care îi apără”. No comment. În afară de: „Vai, ţară, pe mâinile cui ai încăput?”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole