Filat iarăși dă Moldova cu capul de asfalt. Sculele lui diplomatice tac. (Fragment din cartea ”Căderea Armaghedonului”)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Respect și salut, până într-un anumit punct, decizia președintelui PLDM , Vlad Filat care s-a deplasat la Kiev (Ucraina) unde a avut o întrevedere cu Preşedintele Partidului „Udar”, Vitalii Kliciko, şi cu ex-Preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili.

Nici vorbă, deplasarea liderului PLDM la Kiev a fost coordonată cu secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Cricova pentru câteva ore.

Spre deosebire de ”Publika”, pe blogul lui Filat nu am citit că el și liberal-reformatorul, Vadim Vacarciuc, au participat la o acţiune de protest „EuroMaidan”, organizată de opoziţia ucraineană, la Kiev.

Mai mult ”Publika” ne informează că, ”potrivit unui comunicat de presă al PLDM, Vlad Filat va susţine un discurs în faţa manifestanţilor, alături de fostul preşedintele al Georgiei, liderul Partidului „Mişcarea Naţională Unită”, Mihail Saakaşvili.

Dacă ”Publika” nu va veni cu rectificările de rigoare, ceea ce este puțin probabil, întrucât citează serviciul de presă al PLDM , Filat poate fi considerat un cadavru politic.

Căci, a te implica în manifestații de protest, considerate ilegale de către guvernul ucrainean, tu fiind lider politic dintr-o altă țară, înseamnă nimic altceva decât o imixtiune în afacerile interne ale altui stat.

Nu eu trebuie să-i spun lui Leancă, ”mare diplomat” că prietenul său, care mâine își va apăra funcția la Congresul PLDM a comis o extrem de mare gafă.

Oare unde a fost atunci, când John Kerry, Secretarul de Stat american a declarat că nu se implică în protestele de la Kiev, aceasta fiind problema ucrainenilor.

La fel a declarat , în repetate rânduri, Stefan Fule, comisarul european pentru integrare. Pentru acesta R.Moldova este pământul sfânt, unde moldovenii, dacă-i să-l credem, sunt stăpâni autoritari.

Eu nu-l înțeleg deloc pe Filat.

Atunci când președintele Băsescu a declarat că următorul proiect, de durată, al României va fi realizarea unirii, ceea ce este un lucru absolut firesc, Filat a afirmat că șeful statului român îi ajută pe ruși.

Acum el pe cine ajută cu asemenea gesturi de fraier politic?

Președintele Ianukovici s-a întors de la Beijing cu un nou acord, semnat cu Republica Populară Chineză, care poate fi considerat istoric atât pe plan politic, cât și economic.

La întoarcere el a discutat cu Putin, care l-a convins că piața estică e mai bună pentru ucraineni decât cea occidentală și i-a iertat datoriile pentru gaze până la primăvară.

Plecând din țară într-un moment dramatic, Ianukovici s-a întors cu brațele pline, metaforic vorbind. El a arătat poporului, celor mulți și flămânzi, că se gândește la nevoile lui.

În consecință, va putea negocia, cu ștacheta foarte ridicată, cu UE, care va continua negreșit dialogul.
Ianukcovici are șanse reale de a învinge la viitoarele alegeri. Dacă se întâmplă acest lucru, care vor fi relațiile dintre R.M. și Ucraina?

Îi amintesc lui Filat, în regiunea secesionistă Transnistria locuiesc peste 26 la sută ucraineni.

Dar cum va discuta Filat cu președintele Băsescu, care are un proiect foarte serios și șanse extrem de mari de a-l realiza?

Îi amintim, între altele, lui Filat că președintele Băsescu este liderul incontestabil al unei țări-membre a UE și NATO, care cunoaște costurile unui asemenea proiect și nu a făcut afirmații tari de capul său, dar având pe teritoriul țării o bază militară americană, cu multe rachete, care se numește ”Mihail Kogălniceanu”.

Ca să vă descrețesc puțin frunțile și să vă jilăvesc sufletele, condimentez acest text foarte oficial cu precizarea că marele scriitor clasic, Mihail Kogălniceanu, fiind ministru de externe al României, nu a vrut să semneze cedarea Basarabiei .

A plecat să se opereze la Paris exclamând:” Cedarea Basarabiei nu va purta semnătura mea !”

Tot el a spus cu durere, într-o scrisoare din 26 ianuarie 1878: “Să dea Dumnezeu să mă înşel, dar o să vină în viitor foarte multe furtuni asupra acestei bucăţi de pământ pe care o numim Basarabia română. “
Vreau să uit că Filat a fost cursant al unei școli k.g.b. de lângă Moscova, vreau să cred că a făcut serioase studii juridice la Iași, dar nu contrabandă, însă nu pot.

Asemenea gesturi care ne fac enorme deservicii, îi dau arama pe față.

Interesant, ce vor spune colegii din monstruoasa coaliție pentru integrarea europeană. Pe ei Filat i-a consultat, înainte de a ne supune unui asemenea pericol?

Așa sau altfel, mâine la Congres veți auzi că PLDM este principala forță politică a R.Moldova, care a dat țării trei ”personalități proeminente” pe Leancă, Filat, Gherman-Snegur .

Din ceea ce vedem, tragem o singură concluzie, ei ne pavează asiduu drumul spre infern.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole